More


  SENZAȚIONAL. Pistă de FORMULA 1 la Satu Mare. La un pas de REALIZARE

  - Advertisement -

  Puțini dintre tinerii sătmăreni de astăzi știu că, înainte de anii 2000, Satu Mare era în cărți pentru construirea unei piste de Formula 1 și, bineînțeles, organizarea aici a unei curse în fiecare an. Dacă s-ar fi ajuns aici, cu siguranță, acum orașul Satu Mare ar fi făcut parte dintr-o listă selectă între orașele lumii. Cu siguranță, Sătmarul era mult mai dezvoltat.

   

  Primele discuții

  Primele discuții despre idea înființării la Satu Mare a unei Piste de Formula 1 au avut loc pe la mijlocul anilor 90. Însă prima ofertă reală a fost făcută în jurul anului 2000, când prima la Satu Mare era Horea Anderco.

  Un anume om de afaceri italian, Lazari, care avea în acel moment mai multe afaceri legate de industria automobilistică în Italia, precum și o echipă de raliuri în Marea Britanie, își exprimase dorința de a investi la Satu Mare împreună cu alți parteneri italieni și britanici, dorind să construiască un întreg complex care să includă și o pistă de Formula 1, la standardele cerute de federația internațională de profil.

  Italianul începuse chiar negocierile cu fostul primar Horea Anderco, reușind să gasească împreună locul potrivit pentru amenajarea acestei piste, respectiv în apropierea Aeroportului International din Satu Mare, adică în zona în care acum se află Parcul Industrial Sud. Dar discutiile au fost suspendate în urma arestării primarului pentru acte de coruptie.

  Alte ipoteze

  Surse demne de încredere au declarat pentru Gazeta de Nord Vest că, despre construirea acestei piste s-ar fi discutat chiar la București.

  Investitorii ar fi solicitat vinderea acelui teren sau concesionarea acestuia pe o perioadă mai lungă de timp (50 de ani), lucru cu care oficialii de la București nu au fost de acord, astfel că afacerea a picat.

  Acum nici nu mai contează care din cele două ipoteze este cea adevărată, cert este că acum, după aproape 20 de ani de la acel moment, constatăm că la Satu Mare nu s-a construit acea pistă pentru Formula 1.

  Ce s-ar fi vrut a fi construit la Satu Mare

  La Satu Mare ar fi urmat să fie construită o pistă în lungime de aproximativ 7 km, una de dificultate medie. În jurul acestora s-ar fi construit tribune care ar fi putut primii peste 100.000 de spectatori.

  S-a ales acel teren din apropiere de Aeroportul Satu Mare tocmai pentru a se face mai ușor transferul de logistică, de spectatori. Mai mult decât atât, la acea dată, a fost ales Satu Mare pentru că pe aeroportul de aici putea să aterizeze orice fel de avion, ceea ce pe alte aeroporturi din zonă acest lucru nu era posibil.

  S-ar fi construit o șosea de acces rapid între aeroport și circuitul de Formula 1. În jurul acestuia urma să fie construite și spații de cazare de mare capacitate.

  În circuitul Formulei 1, cursa de la Satu Mare ar fi avut loc după Hungaroring, astfel că, de la Pistă și cel puțin până la Petea urma să fie construită o adevărată autostradă, astfel încât logistica echipelor de Formula 1 să ajungă mai ușor de la Budapesta la Satu Mare.

  Altă treaptă de dezvoltare pentru Satu Mare

  Dar n-a fost să fie. Pe lângă faptul că se afla într-o listă selectă a orașelor lumii, dacă s-ar fi cosntruit această pistă de Formula 1 la Satu Mare ar fi adus o dezvoltarea deosebită a orașului și a împrejurimilor sale.

  Trebuie să ne gândim doar la infrasturctura, care ar fi fost pusă foarte bine la punct, dar și la numărul mare de cereri de cazare, mai ales când la Satu Mare ar fi urmat să aibă loc o cursă de Formula 1. La toate acestea se mai adaugă celalate afaceri care ar fi înflorit.

  Din păcate, însă, o decizie neînțeleaptă a fpcut ca la Satu Mare să nu fie construită pista de Formula 1, iar orașul Satu Mare să se scalde, cel puțin în ultimii 30 de ani, în mediocritate.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img