More


  Două ferme de porci din județ, amendate drastic de DSVSA

  =

  Două ferme de porci din județul Satu Mare, ambele din aceeași localitate, au fost sancționate extrem de drastic de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Fiecare fermă a primit câte o amendă de 24.000 de lei pentru deficiențe grave în ceea ce privește ecarisajul.
  Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 96 acțiuni de control. Verificările au vizat : exploatații profesionale și non profesionale de animale, asociații și fonduri de vânătoare.
  În cadrul acțiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.
  Pentru deficiențele constatate în urma verificărilor în teren au fost aplicate 3 sancțiune contravenționale din care 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 48.000 lei – 2 exploatații profesionale de suine , 1 în valoare de 24.000 lei + 1 valoare de 24.000 lei, din localitatea Corund, – pentru nerespectarea măsurilor stabilite de autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor competentă privind destinația și distrugerea deșeurilor de origine animală.
  Cu alte cuvinte, cele două ferme nu au putut demonstra că animalele moarte sunt ecarisate așa cum prevede legea. Adică animalele moarte nu erau predate firmei de ecarisaj ci ținute într-o încăpere la rece. Sancțiunile atât de drastice au fost date și în contextul în care există un focar activ de Pestă Porcină Africană în apropiere.
  La această oră în județul Satu -Mare, există un singur focar Pestă Porcină Africană, la porcul domestic – într-o exploatație non profesională din localitatea Bolda și patru cazuri pozitive în mediu silvatic, – 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 39 Petrești – 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 24 Beltiug, – 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 23 Gerăușa și 1 la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 43 Săuca. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte exploatații non profesionale din localitățile județului nostru.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img