Marin Preda: “Pe ce te bazezi, dom’le?”În celebrul spațiu public am întâlnit adesea oameni nemulțumiți și revoltați pentru că s-a scris, s-au spus, în diferite împrejurări, nenumărate neadevăruri despre activitatea sau personalitatea lor. Pentru foarte mulți dintre noi este mai comod „să dăm mai departe” o informație despre anume cineva, fără să ne mai obosim să o verificăm. „Telefonul fără fir” este deosebit de actual în aceste vremuri tulburi, pline în mare parte de: invidie, răutate, egoism și condamnări nedrepte. Informațiile „prinse din zbor” în urma unei discuții la colț de stradă, la crâșmă, la o petrecere sau prin intermediul celebrului telefon mobil…de multe ori se transformă în povești dramatice ireale pline de acuzații nefondate, rușinoase și chiar puerile. Se spune că în momentul în care te confesezi cuiva din preajma ta, pe 20 la sută dintre ascultători (receptori) nu-i interesează, iar 80 la sută se bucură de necazurile și problemele cu care te confrunți în diferite ipostaze ale vieții.

Din fericire, multe dintre persoanele agresate sub diferite forme, cu proiecții false despre personalitatea lor, nu apelează la un avocat pentru a-i invita „în fața instanței” pe cârcotașii demolatori. Persoanele lezate se mulțumesc să afirme cu nonșalanță: „Nu te uita ce vorbește, uită-te cine vorbește!”. Cârcotașii, gen „papă-lapte”, care se pretind profesioniști în diferite domenii, nu verifică informațiile care ajung la urechile lor, iar unii cad „ca musca-n lapte” în „fața instanței de judecată” sau în plasa judecății răutăcioase a credulilor. Mai sunt printre noi „prieteni” care încă nu au învățat partea educativă a proverbului: „Nu tot ce zboară se și mănâncă !” ( ,,Nu lua de bun tot ceea ce vezi, auzi, întâlnești, nu crede orice ți se spune!” ). După sentința judecătorească definitivă ei trebuie să plătească despăgubiri morale semenilor lezați, defăimați în spațiul public, prin diferite mijloace tehnice sau pe cale orală. La întrebarea: „Ce argumente aveți pentru a susține afirmațiile denigratoare pe care le-ați făcut publice despre dl. X? Păi, știți onorată instanță, eu nu am alte argumente. Am auzit și eu, despre dl. X, de la d-na Y…”. Nu vă supărați, stimați cârcotași, amatori sadea, dar dv. judecați și caracterizați un om, oricare ar fi el, după spusele altora, după ceea ce difuzează în spațiul proștilor „Radio Șanțu” din cartier sau de pe ulițele satului? Țațele de la țară sau de la oraș sunt prezente peste tot, ca niște viespi care înțeapă fără nici un proces de conștiință.

Cu cârcotașii, gen ,,papă-lapte”, mai e cum e, dar ce te faci cu ditamai ,,cocoșii” fără pene pe spate și subsuori (axile), cârcotașii contrafăcuți? Ei sunt extrem de periculoși! De ce? Cârcotașii contrafăcuți au misiunea precisă, recompensată în fel și chip, de a lansa informații sau zvonuri false, publicului larg, despre anumite personalități ale vieții publice din România. Acestea se pare sunt comandate de „berbecii” fără coarne, zice-se, mari războinici politici, din umbra facilă a Democrației. Răutăcioșii, avizi după informații negative, se bucură nespus de mult și afirmă cu o satisfacție sadică: „No, vezi ? …șî cât de mare s-o țânut dl. X…!”. Aceasta este concluzia falsă pe care „o trag ca din praștie” la crâșmă, să zicem, diletanții și toți aceia care au în cap un creier de mărimea unei gămălii de ac. Ei sunt consumatorii fideli ai produselor „puturoase”, create de cârcotașii contrafăcuți, cu misiuni speciale de a-i discredita pe concurenții profesioniști, care lucrează în diferite domenii ale vieții sociale.

Bine, bine, dar dv. consumatorilor de informații false, de ce nu îi întrebați și pe cei acuzați sau terfeliți în diferite locații publice? Astfel, ați putea pune în cumpănă informațiile, pentru „a putea separa neghina de grâu”. Oare nu e păcat să condamnați indirect oameni nevinovați cu care nu ați stat niciodată de vorbă, nu le cunoașteți biografia sau nici măcar nu le-ați dat vreodată un telefon pentru a verifica o informație umilitoare? Peste toate aceste prostii (inepții), răutăți și cârcoteli fâsâite… se așterne ca un ,,duș rece” întrebarea scriitorului Marin Preda: ,,Pe ce te bazezi, dom’le?”.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts