More


  ALERTĂ!!! Cote de inundație depășite pe râurile din județul Satu Mare

  - Advertisement -

  Acumularea Călineşti-Oaş din județul Satu Mare se află în faza a II-a de apărare, aferentă codului portocaliu. De asemenea, pe două dintre cele mai importante cursuri de apă din județ au fost depășite cotele de inundație.

  Pericol în județ
  Din acumularea de la Călinești Oaș se evacuează controlat debite, prin golirea de fund şi prin uzinare.

  Prin aceste proceduri, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare controlează nivelul apei din acumulare, ținând cont de debitele și nivelurile înregistrate pe cursurile de apă și de prevederile regulamentului de exploatare.

  În momentul actual, pe cursurile de apă din județul Satu Mare se înregistrează depășiri ale cotelor de inundație pe sectoarele îndiguite ale râurilor:

  • Tur (Călineşti-Oaş – Turulung – Micula – frontieră);

  • Crasna (Domănești – Berveni – frontieră).

  Cod Portocaliu de inundații
  Menționăm că este în vigoare avertizarea hidrologică, emisă în data de 9 februarie 2021 de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

  Astfel a fost emis un cod galben pentru râul Someș, rîul Tur, în amomte de acumularea de la Călinești Oaș, Crasna și valea Ierului. De asemenea, a mai fost instituiut un cod portocaliu de inundații pe râul Tur – sector aval Ac. Călineşti (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) şi pe râul Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare), valabil până în data de 12.02.2021 ora 12:00. Specialiștii SGA Satu Mare monitorizează permanent nivelurile și debitele cursurilor de apă și asigură fluxul informațional al datelor prin Dispecerat către toate instituțiile implicate în gestionarea situațiilor de urgență. Totodată, aceștia aplică programul de măsuri pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice în sezonul rece.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img