More


  “Business & Local Community” – ediția a VI-a organizat de Asociația Economică Germano – Română pentru Regiunea de Nord – Vest s-a dovedit a fi cel mai important eveniment cu caracter economic din ultimul an în Satu Mare

  - Advertisement -

  Evenimentul a avut loc joi, 11 februarie, în clădirea administrativă a județului nostru și prin felul său mixt de desfășurare, prin prezență fizică și on-line, s-a dovedit a fi cea mai bună soluție în caz de pandemie, pentru a putea strânge laolaltă atât responsabili ai administrațiilor de stat, regionale și locale, majoritatea prezenți fizic, cât și personalități la cel mai înalt nivel din domeniul economic, cu implicații și consecințe directe asupra prezentului și viitorului economiei sătmărene în care se reflectă influența societăților germane de pe teritoriul nord-vestului României.

  Organizat și condus magistral de către Asociația Germano – Română pentru Regiunea de Nord – Vest, evenimentul a relevat importanța prezenței masive a partenerilor economici germani în această parte a țării, pașii, la început mici, apoi din ce în ce mai elastici și avântați, au determinat ca dezvoltarea pe plan economic să nu fie doar o dorință sau să rămână la stadiul de promisiune, ci să devină obiectiv atins și pe mai departe deschis spre noi orizonturi.

  Cuvântul de deschidere, cum era și normal, l-a avut domnul Iuliu Cadar (foto), în calitate de președinte al Consiliului director DRW. După introducerea de rigoare (bine ați venit, mulțumiri pentru participare, mulțumiri pentru sprijin…), din capul locului, a ținut să precizeze: „Am fost, suntem și vom fi împreună autorități locale, județene și ale mediului economic în această situație de pandemie în scopul aducerii la normalitate a vieții.” În continuare, printr-un discurs elegant, a pus în valoare calitatea la cel mai înalt nivel a autorităților naționale și regionale prezente și notorietatea somităților de la București, Timișoara și districtul Ostalb (landul Baden-Württemberg, Germania). De asemenea, a regretat absența motivată a primarului municipiului Satu Mare. Ca și în buletinul de prezentare a evenimentului s-a scos în evidență că această a șasea ediție a „Business & Local Community” se desfășoară sub spectrul pandemiei, dar s-a atras atenția că pandemia ar putea reprezenta și un punct de inflexiune, de trecere de la o direcție de dezvoltare ternă, bătrânească, către un sistem vioi, dinamic și mai aplicat.

  Nu și-a putut ascunde mândria și încrederea în viitor atunci când mesajele de sprijin și colaborare ale Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier – Klodt, a consulului Republicii Federale Germania la Timişoara, dl. Ralf Krautkramer și a prefectului districtului Ostalb din Landul Baden – Württemberg, Republica Federală Germania, dr. Joachim Bläse, și a interpretat aceste mesaje, împreună cu cele transmise în direct de autoritățile locale, ca semnale de continuitate, de colaborare și practici tradițional parteneriale.

  A trecut apoi în revistă o retrospectivă a realizărilor din 2020 și perspectiva pentru 2021, revelând cu această ocazie importanța intervențiilor Camerei de Comerț Româno – Germane AHK România – o comunitate de business bilaterală inovatoare și dinamică, un prestator de servicii profesionist pentru companii, în orice problemă legată de activitatea acestora, dar în același timp un partener implicat și de încredere pentru economie, politică și societate, care își aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică a României. A menționat faptul că directorul general al AHK România, d-l Sebastian Metz, ne-a pus la dispoziție cifre importante ale activității membrilor săi (printre care și DRW – Deutsch Rumänischer Wirtschaftsverein), în 2020.

  „Doar 35% din firmele germane de pe teritoriul României au obținut parametri îmbunătățiți față de anul precedent (2019), 55% având realizări comparabile cu cele din 2019. Ba chiar un procent de 10% au avut pierderi mai mult sau mai puțin considerabile. De asemenea, doar 16% dintre societățile în discuție (541 la număr) au reușit să crească numărul de angajați, 40% din investițiile propuse pentru anul 2020 fiind înghețate, iar 11% fiind replanificate pentru anul în curs. 60% dintre membrele AHK România consideră că țara noastră nu are șanse până la sfârșitul anului 2022 să spere la o redresare la nivelul februarie 2020, în primul rând din cauza restricțiilor de călătorie (infrastructură rutieră și feroviară precară) și a lipsei de noi și reale investiții. S-a mai atras atenția că, în urma sondajului efectuat printre membrii săi, factorul de risc major este reprezentat de scăderea cererii pentru produse și servicii.

  Excelența Sa Cord Meier-Klodt, ambasadorul RFG la București, s-a exprimat într-o română fluentă, elevată, dovedind că este un profesionist adevărat. Redăm câteva idei principale din discursul acestuia:

  „Din cauza pandemiei normalitatea a fost bulversată drastic, ceea ce a scăzut sensibil nivelul de speranță al oamenilor, dar atrag atenția că pandemia este de fapt o criză. După ce această criză dispare multe nu vor mai fi la fel, ceea ce este bine. Este bine inclusiv raportat la economia dezvoltată de industria auto – moto, industrie preponderent în atenția firmelor germane, austriece sau chiar elvețiene din România.

  Trebuie să recunoaștem că industria auto – moto se afla în criză înainte de pandemie și doar a fost acutizată de aceasta. Acum ar trebui să accelerăm ieșirea din criză, să percepem pandemia nu doar ca pe o problemă deranjantă, ci ca pe un catalizator pentru normalitatea de mâine, o normalitate mult mai automatizată, mai verde și mai sustenabilă. Piața muncii de mâine va avea o structură complet diferită: mai digitală, mai flexibilă, mai hibridă, mai dinamică și mai echitabilă. Nu trebuie doar să o acceptăm, ci să o și contracarăm cu responsabilitate la nivel politic.

  În final aș face patru recomandări către clubul germano-român din nord-vestul României:

  1. Continuați direcționarea fondurilor către schimbările structurale;

  2. Consolidați educația și formarea profesională, inclusiv cea duală, pentru pregătirea viitorului;

  3. Creați structuri eficiente, în special digitale, în toate domeniile;

  4. Intensificați pregătirea mentală și practică mai ales a tinerilor (cel mai important)!

  Transformarea nu poate fi pozitivă dacă lângă câțiva care câștigă, mai mulți sau chiar mult mai mulți alături sunt perdanți.”

  În final a transmis un mesaj și către noi, ceilalți: „Mediul de afaceri româno – german garantează succesul, prosperitatea și bunăstarea!”. Cine are de auzit să audă.

  Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, dl. Ralf Krautkramer, ne-a ținut un discurs în limba germană subtitrat. Redăm câteva pasaje în rândurile de mai jos, iar celor care doresc să pătrundă esența întregului discurs îi invităm să urmărească la Nord Vest TV emisiunea dedicată acestui eveniment. În momentul când vom avea confirmarea fermă a datelor și orelor de difuzare și redifuzări vă vom anunța.

  „Multe provocări se aplică celor mai mulți pentru a gestiona echilibrul dintre măsurile de precauție importante și necesitatea de a modela viața.

  În special cu ocazia evenimentului de astăzi, arătați cât de important și de corect este să privești spre Satu Mare. Spre Satu Mare și împrejurimi (Carei, zona Baia Mare – o regiune economică emergentă) mai precis. În ciuda condițiilor cadru dificile, cu multe povești de succes germano – române. Aici este inclusă în special și Asociația Economică Germano – Română pentru Regiunea de Nord-Vest, un partener cu care lucrăm îndeaproape și cu încredere de mulți ani.

  Cu siguranță a contribuit la succesul germanilor să aibă alături o reprezentare activă și respectată care s-a integrat în rețea și cu alte cluburi de afaceri din cameră (n. a. – este vorba despre AHK România).

  Legăturile istorice și culturale intersătmărene și dintre sătmăreni și Germania, precum și marele angajament al minorității germane arată importanța acestei regiuni pentru relațiile germano – române.”

  Intervenția domnului prefect Radu Bud a fost concisă și la obiect.

  „În aceste momente ne preocupă în special gestionarea crizei de sănătate, dar asta nu înseamnă să dăm deoparte alte proiecte importante pentru sătmăreni.”

  Infrastructura interjudețeană și cea de ocolire sunt domenii importante pentru dezvoltarea firmelor germane de pe teritoriul nord-vestului României. Asigurarea transportului materiilor prime și a produselor finite la și de la producător sunt lucruri de care societățile străine țin din ce în ce mai mult cont când investesc în România. De aceea considerăm importante două din comunicările instituției guvernamentale: „Ne aflăm în faza finală de dare în exploatare a variantei de ocolire, drum expres, în lungime de 19 km, care va descongestiona circulația în municipiu și va scurta timpii de acces.” și „A fost demarat de către CNAIR studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru drumul expres de legătură între varianta de ocolire Satu Mare și un nou punct de frontieră cu Republica Ungară, la Oar, ceea ce va duce la o conectare rapidă la rețeaua de autostrăzi paneuropeană. Cei 53 de km (42 în Ungaria și 11 în România) se vor putea da în exploatere la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024.”

  La eveniment au mai luat parte Dan Brumboiu, vicepreședinte DRW și, în calitate de moderator al evenimentului, d-na Paula Fogaș membră în board DRW.
  Continuare în numărul viitor

  Gruiţă Ienăşoiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img