More


  INVESTIȚIE. Stația de epurare intră într-un amplu proces de modernizare

  - Advertisement -

  Uzina de Apă din Mărtinești va fi reabilitată cu finanțare UE. Valoarea proiectului derulat de Apaserv este de 64 milioane de lei și cuprinde reabilitarea alimentării cu energie electrică a Uzinei de apă Mărtinești și modernizarea stației de epurare a apelor uzate.

  Proiect implementat de Apaserv
  În cadrul Proiectului Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Apaserv Satu Mare S.A. a demarat un proiect de mare amploare, cuprinzând întreg județul, acesta având ca scop dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă-canal pe raza întregului județ, atât în mediul urban, cât și cel rural.

  Două dintre contractele din cadrul proiectului se referă strict la modernizarea rețelelor de apă-canal de pe raza reședinței de județ, respectiv al municipiului Satu Mare.

  Investiție de peste 53 de milioane lei
  Potrivit declarației directorului societății- Dr. ing. Ioan Leitner, ambele investiții sunt extrem de importante, deoarece una asigură funcționarea permanentă, eficientă și în siguranță a Uzinei de apă Mărtinești, iar prin cealaltă investiție, cea de modernizare a Stației de epurare, se va eficientiza procesul de protejare a mediului înconjurător.

  ”Serviciul de apă și canalizare are nevoie de un proces de continuă dezvoltare, întreținere și modernizare. Trebuie să ținem pasul cu tehnologiile occidentale și avem, de asemenea, acces la finanțare prin licitații. Aș dori să menționez două investiții ale reședinței de județ, ambele fiind foarte importante: reabilitarea alimentării cu energie electrică a Uzinei de apă Mărtinești, investiție în valoare aproximativă de 29.378.459 lei (fără TVA), și modernizarea stației de epurare a apelor uzate, care este estimat la 24.110.511 lei (fără TVA). Acesta din urmă este așa-numita a patra etapă a epurării apelor uzate, care este un proces de ultimă generație, prin care conținutul de apă din nămolul rămas în urma apelor uzate poate fi redus la 10%, rezultând cantități mai mici, transportul fiind mai ușor, și este bun și pentru utilizarea industrială. Modernizarea alimentării cu energie electrică a Uzinei de apă este de asemenea o lucrare complexă, prin care, printre altele, puțurile vor fi conectate la un așa-numit sistem SCADA, fiind automatizate. În următoarele săptămâni, vom lansa procesul de achiziție, iar după semnarea contractelor urmează executarea lucrărilor. Toate aceste investiții sunt în conformitate cu standardele Uniunii Europene ”, a explicat directorul.

  Operatorul de apă se confruntă în continuare cu o problemă importantă, cea a defecțiunilor frecvente apărute la stațiile de pompare, cel mai adesea din cauza înfundării canalizării, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Apaserv Satu Mare S.A. a atras în mod repetat atenția publicului asupra faptului că șervețele umede și gunoiul menajer nu-și au locul în sistemul de canalizare.

  Cristan Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img