More


  Vă place muzica baroc? Formaţia Fonte di Gioia aduce atmosfera curţilor medievale pe scena Filarmonicii din Satu Mare

  - Advertisement -

  Melomanii sătmăreni vor avea ocazia să asculte, joi, în Sala Filarmonicii Dinu Lipatti un inedit concert de muzică baroc. Cei care vor aduce prin muzica lor atmosfera curţilor medievale de odinioară sunt din Cluj Napoca şi sunt grupaţi sub titulatura Fonte di Gioia.

  Formația a fost înființată în anul 2009, de către Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Erdős, absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocă i-au făcut pe cei patru membri ai formației să participe la primul concurs de muzică de cameră barocă organizat în România, „La Stravaganza”.

  După doar două luni de la constituire, au obținut Premiul II în competiție, dar și elanul de a merge mai departe…

  Dornici să se perfecționeze, au participat de atunci la numeroase cursuri de măiestrie și proiecte internaționale, devenind o formație activă și apreciată în domeniul muzicii vechi din țară. Pe lângă concertele susținute în țară, membrii formației au mai cântat la Namur (Belgia) împreună cu ansambluri celebre precum Il Gardellino (Belgia) sau Ausonia (Franța).

  În anul 2013, ansamblul a lansat primul CD, intitulat Fonte di Gioia întâlnește cea mai veche orgă din România (Păucișoara – județul Mureș, 1693), abordând un repertoriu transilvănean și italian.

  În anul 2017, Fonte di Gioia a câștigat bursa oferită de Fundația Communitas, în cadrul căreia au susținut concerte, într-o formulă lărgită, alături de soprana Renata Gebe-Fügi și violista Erzsébet Király.

  În anul 2019, Fonte di Gioia a sărbătorit 10 ani de activitate printr-un concert aniversar în cadrul Festivalului „La Stravaganza”, cel în care a început minunata călătorie în lumea muzicii baroce!

  Csongor Dénes (vioară barocă) , Anna Dénes (vioară barocă) și István Csata (viola da gamba) sunt membri ai Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, în timp ce Amalia Erdős ( clavecin )predă orgă, clavecin și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

  În program vor putea fi audiate lucrări de A. Vivaldi, T. Merula, G. P. Telemann, G. Legrenzi, W. Boyce.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img