More


  Mărţişoare, mărţişoare… cu veşti bune şi amare!

  - Advertisement -

              Bucuria de a dărui un mărţişor a devenit una dintre cele mai delicate şi nobile gesturi pline de: afecţiune, zâmbete, împăcări între îndrăgostiţi, înfiriparea unei noi prietenii trainice şi surprize imprevizibile. Mărţişorul, simbolul tradiţional dedicat primelor semne ale primăverii, înmagazinează în el şi renaşterea interiorară a omului, după o iarnă ploioasă, cu zăpezi sporadice şi ameninţări specifice perioadei de pandemie. Ziua de 1 martie ne dăruiteşte posibilitatea să evadăm pentru câteva clipe de eternitate din chingile vieţii cotidiene, plină de griji, spaime şi nenumărate neîmpliniri, să ne refugiem tiptil-tiptil pe tărâmul mirific imagint de cuvintele rostite, cu un uşor tremur în voce, pline de o sinceritate afectivă aparte, în momentul dăruirii magicului Mărţişor.

              Dincolo de partea sentimentală ancorată în dorinţa arzătoare de a dărui mărţişoare: doamnelor, domnişoarelor şi bunicuţelor, românii au primit şi altfel de mărţişoare menite să le aducă pe feţele lor bucuria unei reînvieri temprare, plină de optimism, a vieţii normale a românilor. Iată un mărţişor surprinzător au primit toţi românii, care lucrează în sistemul bugetar. Nu ştim ce s-a întâmplat, dar parcă în urma unei surprinzătoare decizii îmbucurătoare, în spaţiul public au răsunat cuvintele liniştitoare aducătoare de o stabilitate temporară: ,, Anul acesta nu e dat nimeni afară, toată lumea îşi primeşte sporurile, îşi primeşte salariul la nivelul din 2020”. Asistăm la o abordare înţeleaptă aducătoare de linişte, care este mai degrabă dezarmantă decât incitantă, dacă ne gândim la formulările  acelea  cuprinse în cuvintele: ,,îngheţarea salariilor” sau ,,reducerea unor sporuri”. Ei, bine… Parlamentarii au primit un mărţişor plin de satisfacţia materială de a circula gratuit cu trenurile din România. Hai să fim serioşi ! Unde ai văzut dumneata, dragă alegătorule, parlamentar să circule cu trenul ? Poate unii dintre parlamentari vor dori să-şi amintească de anii studenţiei şi vor merge „la munte sau la Mare” cu trenul accelerat sau Rapid, care are „restricţii de viteză”? Poate acest mărţişor ar trebui să fie refuzat de parlamentari şi să fie dăruit studenţilor din ţara noastră. Ei, ce ziceţi de acerstă idee, stimaţi parlamentari?  Oricum ai socoti, mersul gratuit cu trenul nu poate compensa vestea nefastă a tăierii pensiilor speciale.  La salariile şi veniturile dv., poate că vă veţi îndura şi veţi face o astfel de milostenie creştinească pentru studenţi. Bunul Dumnezeu să vă dea minte multă şi ,,să vă ţie năravul…” de a face şi bine poporului român, că de ,,veniturile dv. private”, ştie lumea…, aveţi grijă,  ,,de nu-i adevărat”!

   Un alt mărţiţor, plin de speranţă pentru unii români, este acela care se referă la modificarea generoasă a OUG 183/2020. Curioasă este şi această schimbare, care oferă „undă verde” angajărilor la stat, pe bază de concurs, în următoarele 6 luni. Cred că acest tip de mărţişor îl vor primi mai cu seamă privilegiaţii, care vor căpăta „recomandări cu nemiluita” din partea celor puternici. Poate, poate vor mai rămâne şi câteva locuri pentru neprivilegiaţi, incomozi de bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Mă rog, se ştie că examenele sunt obiective, iar partea subiectivă este hotărâtoare în acordarea notei finale…

  Din nefericire, n-au primit mărţişoare unele instituţii cărora le-au fost diminuate alocările bugetare. În această situaţie, va fi nevoie de o regândire a „strategiei de luptă şi apărare” afectată masiv de lipsa abundenţei financiare de altădată. Supărată este şi Opoziţia de la noi, care nu a primit mult aşteptatul mărţişor al luării în seamă, de către marii Decidenţi, a unor amendamente dăruite de parlamentarii excluşi „cu mare artă majoritară” de la deciziile politice unilaterale. Aceste amendamente eficiente, dacă ar fi fost analizate de oamenii Puterii Absolute, s-ar fi putut transforma în mărţişoare aducătoare de plusvaloare, de multă fericire, pentru poporul român. Halal Democraţie, fără mărţişoarele transformate în amendamente inteligente şi interzicerea, cu „buna ştiinţă din culise”,  recunoaşterii participării la actul politic decizional, cică, „democratic”!

  După aceste supărări, care întunecă parţial veselia plină de lumină a Mărţişorului, m-am oprit la un alt mărţişor dăruit elevilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. Astăzi, de 1 Maretie, e liber la mărţişoare în şcoli! Emoţia şi fericirea de a dărui un mărţişor colegelor şi cadrelor didactice a fost descătuşată de anumiţi decidenţi „cu scaun la cap”. Amintirile din vremea Mărţişorului trăite în şcoală revigorează copilăria şi adolescenţa elevilor, care speră că în acest an, poate de 1 Iunie, vor primi şi „cadoul mult aşteptat” al majorării alocaţiilor. Câte mărţişoare vor fi dăruite în această minunată zi, însoţite de emoţie, speranţă şi optimism, întru nemurirea valorilor morale pozitive poleite de zâmbete calde, sincere, pline de afecţiunea şi recunoştinţa armoniei interioare a sufletelelor hărţuite de încercările nemiloase ale vieţii cotidiene ? Mărţişoare, mărţişoare…cu veşti bune şi amare!

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img