More


  Fanfară și carte la Toagul lui Pásztory după 100 de ani

  - Advertisement -

  În localitatea Boinești, comuna Bixad, la falansterul călugărului Pásztory Árkád, duminică, 28 februarie a avut loc lansarea de carte „Árkád Pásztory Egumen la Bixad și moșier la Tur” a muzeografului Ciprian-Emanuel Honca.

  Călugărul bazilian Pásztory Árkád fiind unul dintre cei mai controversați oameni din istoria județului Satu Mare, a atras atenția multor istorici.

  Muzeograful Ciprian-Emanuel Honca a trăit o vreme în falansterul contruit de călugăr împreună cu bunicul său, astfel având motivația personală de a cereea viața lui Pásztory.

  Informațiile au fost vaste, de o dualitate impresionantă: unele zic că era un sfânt care a construit moșia pentru a face un orfelinat, alții zic că este vorba de un șarlatan care și-a urmat numai propriile interese și pentru care moșia a fost un castel cu fanfară și viață regală.

  Toate informațiile adunate și prelucrate se găsesc în cartea lansată la falanster cu titlul: „Árkád Pásztory Egumen la Bixad și moșier la Tur”.

  Lansarea cărții a fost un eveniment neconvențional, un brunch, într-un cadru deosebit organizat de Muzeul Județean Satu Mare. Atmosfera de secol al XX.-lea a fost făcută de cvartetul de suflători de alamă al Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti și clipele muzicale ale lui Răzvan Roșu și Marin Grigorean care în vremea bună a readus viața în falansterul de la Boinești.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img