More


  Mâncăruri bizare din Europa de Est şi Ţările Baltice

  - Advertisement -

  Lituania
  Šakotis sau raguolis (în limba lituaniană) sau sękacz (în limba poloneză; “tort de copac”) este un tort tradițional polono-lituanian. Este un tort făcut din unt, albușuri de ou și gălbenușuri, făină, zahăr și smântână, fierte pe o scuipă rotativă într-un cuptor sau peste un foc deschis. Tortul a devenit popular în timpul uniunii poloneze-lituaniene (1569-1791). Originile sale sunt atribuite fie reginei italiene Bona Sforza din Polonia, fie tribului baltic din Yotvingienii.

  Letonia
  Pelēkie zirņi ar speķi este felul de mâncare național al Letoniei. Acest tip de tocană se face cu mazăre locală (asemănătoare cu năutul), ceapă prăjită și pâine tăiată cubulețe. Felul de mâncare a fost inventat atunci când localnicii își foloseau proviziile de alimente uscate și conservate. Se recomandă să serviți acest fel de mâncare cu chefir sau câteva felii de pâine densă de secară pe lateral, cum ar fi īstā rupjmaize.

  Balsamul negru din Riga (în letonă: Rīgas Melnais balzams) este un balsam leton tradițional realizat folosind o tehnologie tradiţională de infuzie. Substanțele botanice sunt infuzate în apa spirtoasă; un mix pentru a crea așa-numita „esență Riga Black Balsam”. După aceea, esența este amestecată cu restul ingredientelor și îmbuteliată în sticle de ceramică.

  A primit peste 100 de premii la târgurile internaționale de-a lungul istoriei sale.

  Estonia
  Estonienii sunt mari maeștri în bucătăria “peștelui”. Peștele se pregătește prin rețete unice. Numai în Estonia, puteți încerca supe de lapte, budinci de pește și “casserole”, precum și hering preparat cu smântână.

  Mâncăruri populare din Estonia: “mulgikapsas” (farfurie cu carne de porc fiartă cu usturoi și orz); “kaalikapuder” (terci de rutabaga); “hernetatrapuder” (terci de hrișcă și mazăre); “suitsukala” (păstrăv afumat); “kartaliporss” (farfurie cu carne coaptă în piure de cartofi).

  Belarus
  Kasha din Belarus este servit atât ca garnitură, cât și ca fel principal. În Belarus, kasha reprezintă cereale fierte în apă sau lapte. Datorită popularității sale în țările din Europa de Est, kasha este disponibilă și ca fel de mâncare „stand alone”. Cea mai populară kasha din Belarus folosește hrișcă, dar pot fi folosite și alte tipuri de cereale precum grâul sau orzul.
  Băuturile populare din Belarus sunt vodka rusească de grâu și kvas, o băutură obținută din pâine neagră de malț sau din făină de grâu, fermentată.

  Republica Moldova
  Gustările sunt umplute cu ulei vegetal, oțet, smântână, maioneză, sosuri de mușchi, skardol. Plantele- leuștean, tarhon, pătrunjel, mărar, țelină, mentă, precum si usturoiul – sunt folosite pentru a da gustării o aroma savuroasă.

  Dintre aperitivele reci, ouăle umplute cu ciuperci și ficat de pui, piftie, carne și pește sunt de asemenea comune.

  Ukraina
  Kholodets este un fel de mâncare ucrainean autentic, care este mai popular în zonele rurale ale țării. Este un jeleu de peşte cu legume și ierburi. Acesta este unul dintre cele mai deosebite feluri de mâncare naționale, adorat nu doar de străini, ci și de ucrainenii mai tineri.

  România
  Puţurgăi
  Evident, forma a dictat denumirea preparatului, deci nici o discuție despre etimologie nu-și are sensul. . Este un desert de casă din aluat cu cartofi și mac.

  Rețeta este răspândită în mai mult de jumătate din regiunile României și poartă diferite denumiri, în funcție de fiecare zonă geografică: în regiunea Crișana se numește „Cici” sau „Puțurgăi” – în Bihor și „Nudli” – în Arad; în Banat se numește „Sulance”, „Țîpari”, „Puce” sau „Puțe”; în Ardeal, rețetei i se spune „Puțărlăi” – în zona Cluj-Napoca și „Vuțane” sau „Vuțăle” – în zona Sibiu; în Bucovina rețeta se numește „Cnegne” iar în Moldova și Muntenia – „Puțișoare”;

  Polonia
  Bucătăria națională poloneză are unele asemănări cu alte bucătării din Europa Centrală și de Est Acesta este bogată în carne, în special carne de porc, de pui și de vită (în funcție de regiune) și legume de iarnă (varză -bigos ) și condiment. De asemenea, este caracteristică utilizarea diferitelor tipuri de tăiței.

  Feluri de mâncare naționale poloneze sunt: bigos, pirogi, kielbasa, cotlet schabowy (tip de cotlet pane); gołąbki (tip rolă de varză); zrazy (tip de ruladă ), supă de castravete acru (în poloneză: Zupa ogórkowa) supă de ciuperci, (în poloneză: Zupa grzybowa) [Zupa` ɡʐɨbɔva] (destul de diferită de crema de ciuperci din America de Nord ), supa de roşii (în poloneză: Zupa pomidorowa) [Zupa `pɔmidɔrɔva], Rosol [rɔsuw] (varietate de supă de carne); Żurek [ʐurɛk] (supă de secară acră); flaki [flaki] (varietate de ciorbă de burtă ); și Barszcz [barʂt͡ʂ], printre altele rosół (varietate de supă de carne); żurek (supă acră de orez); flaki (varietate de ciorbă de burtă).

  Slovacia
  Slovacia se bucură de o locație excelentă în Europa Centrală, înconjurată de Ungaria, Austria, Republica Cehă, Polonia și Ucraina. Din punct de vedere istoric, Slovacia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar și mai târziu s-a alăturat Republicii Cehe ca Cehoslovacia. Datorită localizării centrale a Slovaciei și a istoriei complexe, multe feluri de mâncare slovacă există și în țările învecinate. Dar aproape întotdeauna, slovacii și-au adăugat propria lor specialitate în bucătăria lor locală.

  Bomboane cu brânză de oaie (Bryndzové halušky)
  Acesta este felul de mâncare național al Slovaciei – deci, dacă puteți încerca doar o mâncare slovacă, faceți-o! Bryndzové se referă la brânza de oaie de înaltă calitate, cremoasă și moale, care este unică pentru Slovacia. Deși acest tip de brânză este produsă și în țările vecine, fiecare țară are propria sa rețetă specială, iar slovacii sunt deosebit de mândri de ei. Brânza este servită peste halušky sau găluște de cartofi, foarte asemănătoare cu gnocchi italienești. În cele din urmă, pentru a crea cea mai bună combinație posibilă, bucăți de slănină afumată și cârnați sunt de obicei stropite în partea de sus.

  Rusia
  Bucătăria rusă a fost întotdeauna renumită pentru neobișnuința sa. Iar în Rusia ordinea preparatelor a fost respectată cu strictețe, ceea ce a surprins foarte mult oaspeții din Europa, care aveau obiceiul de a pune toate felurile de mâncare pe masă în același timp.

  Terci de mesteacan
  Faptul că în vremuri îndepărtate, rușii găteau mâncarea din orice face ca povestea populară rusă „Axe Porridge” să nu fie atât de absurdă pe cât pare. Cu toate acestea, pâinea de lemn din anii foametei a fost coaptă în Europa, iar în Portugalia este pregătită încă supă de piatră. Slavii au gătit terci din scoarță de mesteacăn și, mai exact, din floem, un strat subțire între scoarță și trunchiul copacului. Mai întâi trebuie să turnați crusta cu apă, astfel încât să se scurgă și apoi gătiți până la consistența ovăzului lichid. Se pare că se pregătește şi acum. Așa scrie faimosul călător Vitaliy Sundakov despre felul de mâncare în paginile ziarului „Provincia Pskov”: „De cele mai multe ori sunt în excursii: în junglă, deșerturi, munți. Acolo trebuie să gătesc pentru mine și deseori din ceea ce îmi cade sub mână. Din rețete neobișnuite, pot oferi terci de mesteacăn. Apropo, este hrana națională a popoarelor din nord “.
  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img