Elevii de la Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș”, au desfășurat joi, 24 februarie, activitatea de lansare a firmelor de exercițiu, ”Lansare spre viitor”. Această activitate este parte a proiectului educațional ”De la teorie, la practică!”, proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Satu Mare și în colaborare cu Prefectura Satu Mare, Primăria Satu Mare, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, Agenția Județeană a Finanțelor Publice, Satu Mare, precum și agenți economici parteneri.
Scopul acestui proiect constă în dezvoltarea spiritului antreprenorial, prin punerea în practică a unei idei de afacere și familiarizarea elevilor cu principalele activități desfășurate în cadrul unei întreprinderi. Azi s-a desfășurat prima activitate a acestui proiect, urmând a doua activitate, care se va desfășura în luna aprilie și va consta în desfășurarea unei competiții între aceste firme pe diverse secțiuni.
Activitatea s-a desfășurat într-un cadru festiv la care au luat parte invitați din mediul educațional, economic și al comunității locale: subprefect Romeo Pop, viceprimar Gheorghe Stan, inspector școlar general școlar, doamna profesor Anișoara Boitor, inspector școlar general adjunct, doamna profesor Monica Chiș, inspector învățământ profesional și tehnic, doamna profesor Adriana Dângă, director Casa Corpului Didactic Satu Mare, doamna profesor Rodica Kerekeș, director Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, doamna Daniela Culic, Trezorier șef, Dan Maier, precum și reprezentanți ai agenților economici parteneri.
Au fost lansate 9 firme de exercițiu, fiecare având câte un obiect diferit de activitate: design specializat, fabricarea sucurilor, a vinurilor, pregătirea și servirea băuturilor pentru consumul imediat, activități de turism, de editare, de asigurări și în industria ospitalității. Fiecare firmă și-a prezentat activitatea prin realizarea unui stand și a diferitelor materiale promoționale, confecționate de către ei în cadrul orelor de firmă de exercițiu.
Elevii claselor a XI-a și a XII-a, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, și-au utilizat ideile pentru a înființa firme virtuale: F.E. 4U PUB SRL (XIA), FE Cloud 9 SRL( XIB), FE Casa Ceaiului SRL (XIC), F.E. Vin La Tine S.R.L (XID), FE Tipo-Color SRL (XIIA), FE Mondial Asig SA (XIIA), F.E. Coffe Island SRL (XIIB), FE Freestyle Hand Art SRL (XIIC), F.E Fruits Land S.R.L (XIID).
Firma de exercițiu este o metodă didactică modernă și interactivă de succes, care are drept scop dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor prin simularea proceselor interne din cadrul unei firme reale.
Concret, o astfel de firmă își desfășoară activitatea într-un laborator școlar, unde elevii învață practic cum să conceapă şi să conducă o afacere. Sunt simulate operațiuni pe care întreprinzătorii din mediul real de afaceri le desfășoară în mod curent, de la elaborarea unui business-plan până la cele de producție, marketing, resurse umane, contabilitate și management.