More


  Războiul Ucraina VS Rusia a devenit războiul întregii lumi!

  - Advertisement -

  De 5 zile stăm aproape cu ochii pe televizor, calculatoare, telefoane mai mult ca oricând. Nu ne mai  interesează nici sportul, nici Netflix, HBO, Discovery, nici măcar temutul Covid-19. Toți cu mic cu mare vrem să știm ce se întâmplă din oră în oră în Ucraina. De la războiul din marile orașe, rachetele aruncate, moartea civililor, a soldaților, până la drama familiilor destrămate din cauza războiului. Unii au reușit să treacă vămile cu mașinile, pe jos, cu trenurile care îi duc în întreaga Europă. Mai sunt mulți care încă așteaptă să iasă din țară. Sigur că cei care suferă cel mai mult sunt simpli oameni care și-au lăsat totul deoparte și ori intră în luptă ori lasă tot și pleacă în lumea mare cu o geantă sau chiar fără nici un bagaj.
  Desigur grănicerii ucraineni nu se dezmint și se pare că și acum se gândesc doar la propriul buzunar. Din surse de la vamă și oamenii care au trecut, aceștia își rotunjesc buzunarele cu 1.000-1.500 € pentru fiecare bărbat lăsat să treacă peste granițe. După cum bine știm, în Ucraina s-a decretat legea marțială și bărbații cu vârste între 18 și 60 ani nu au voie să părăsească țara.De altfel, și unii bișnițari de la noi încearcă să profite de disperarea și naivitatea celor intrați la noi în țară și ar cere 2.000 euro pentru a-i duce în Ungaria. Urât!
  Dar pe de altă parte, românii s-au comportat exemplar! Au cazat , au ajutat, au dus alimente, apă, jucării!  Jos pălăria în fața conaționalilor noștri!
  Cât despre detaliile din război am văzut luni de dimineață că Volodimir Zelenski cere ca Ucraina să fie primită în regim de urgență în Uniunea Europeană. Președintele Ucrainei a declarat că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, ci pentru întreaga Europă.
  Președintele Ucrainei a susținut un nou discurs televizat, unde a vorbit despre necesitatea Ucrainei de a fi primită în Uniunea Europeană. Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina merită să fie membră, deoarece luptă pentru a-şi apăra ţara şi întreg continentul, luptând „pentru egalitate, pentru democraţie”.
  Solicităm Uniunii Europene aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale”, a spus liderul Ucrainei, în a cincea zi de război.
  “Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil.”
  Desigur luni Zelensky a trimis cererea de aderare semnată către statele membre.
  Dreptate are acest conducător  exemplar, care acum joacă rolul vieții sale doar că trebuie să înțeleagă că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană  necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există “opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite AFP. “Aderarea, o solicitare exprimată de multă vreme de Ucraina. Dar în interiorul UE există diferite opinii şi sensibilităţi cu privire la extindere. Ucraina va transmite o solicitare oficială, Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa”, a explicat Michel, conform Agerpres.Ori cine ar risca să primească Ucraina în UE? Chiar acum?Asta ar duce la al III-lea război mondial. Până una alta, munițiile de război  au început să meargă către armata ucraineană de la  statele din Vest  și NATO. De exemplu țara noastră trimite ajutoare în valoare de 3 milioane de euro care constă în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție, echipamente militare, alimente, apă și medicamente. La începutul săptămânii, în Ucraina au mai ajuns din partea României medicamente și dezinfectanți.
  Germania a anunțat, sâmbătă seara, prin intermediul cancelarului Olaf Scholz, că trimite către Ucraina 1000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Stinger. Cu 200 rachete Stinger contribuie și Olanda, în urma unei scrisori trimise Parlamentului de ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra și ministrul Apărării, Kajsa Ollongren. Armele pot fi folosite împotriva avioanelor și elicopterelor aflate la distanțe de 5 kilometri. Armata olandeză deține două tipuri de rachete Stinger: unele care pot fi montate pe vehicule blindate și altele portabile.
  Pe lângă acestea, în 18 februarie, guvernul olandez și-a luat angajamentul de a livra, la cererea Ucrainei, printre altele, 300 de căști de luptă, 200 de veste balistice, 30 de detectoare de metale, 5 sisteme radar de localizare a armelor, 100 de arme cu lunetă, având 30.000 de cartușe. Din Statele Unite, Departamentul Apărării contribuie cu armament în valoare de 350 de milioane de dolari, după decizia președintelui Joe Biden. Din Belgia, 300 de militari vor sosi în România, pentru a întări flancul estic al NATO. De asemenea, zilele trecute, premierul Alexander de Croo a anunțat că va trimite 2.000 de mitraliere și 3.000 de tone de tone de combustibil Ucrainei. Slovacia va oferi Ucrainei ajutor de aproximativ 11 milioane de euro, constând în 12.000 de cartușe de muniție, 10 milioane de litri de combustibil     și   2 vehicule pentru deminare. Finlanda a trimis un ajutor financiar de 15 milioane de euro în Ucraina, informează președintele Sauli Niinistö, Suedia a contribuit cu ajutor militar și umanitar, iar o aeronavă din Azerbaidjan este așteptată să aterizeze la noapte cu un transport de medicamente.
  Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters.
  „Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, a spus Zelenski în declaraţia citată.
  Copenhaga a dezvăluit că va permite cetățenilor danezi să se alăture forței militare internaționale pe care Kievul intenționează să o înființeze pentru a-și ajuta propria armată în conflictul cu Rusia.
  „Este o alegere pe care o poate face oricine. Acest lucru este valabil pentru toți ucrainenii care locuiesc aici, dar și pentru alții care cred că pot contribui direct la conflict”, a declarat duminică prim-ministrul Mette Frederiksen, într-o conferință de presă.
  Parlamentul Letoniei a votat, luni, în unanimitate, legea care le permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina dacă îşi doresc acest lucru, potrivit unui comunicat al parlamentului leton, informează Reuters, potrivit news.ro.„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere voluntari pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.
  Răspunsul Rusiei la rezistența de fier a ucrainenilor și la ajutoarele primite din întreaga lume vine cu o veste care ne privește direct pe toți. Aceștia vorbesc de arme nucleare. O demență din punctul meu de vedere! Doar un om bolnav ar risca să șteargă omenirea de pe fața pământului numai pentru a intra în istorie! Dar în care istorie dacă începe războiul nuclear?
  Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, relatează DPA.
  Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului. Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca “armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.
  Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce înseamnă în total 6.255 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date actualizate şi recenzate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm, citat de EFE. Alte ţări care au armament nuclear sunt China (350), Franţa (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165), India (156) şi Israel (90), potrivit SIPRI, care menţionează şi potenţialul Coreii de Nord de a construi între 40 şi 50 de focoase nucleare.
  Fostul secretar general al NATO Javier Solana a apreciat că “este o mare greşeală” că preşedintele rus Vladimir Putin a pus în stare de alertă forţele de descurajare ruse, care includ şi o componentă nucleară, pe fondul conflictului pe care l-a declanşat în Ucraina, transmite luni EFE.
  Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia, o ţară dependentă de exporturile de materii prime, de sistemul financiar global, prin faptul că împiedică Banca Centrală a Rusiei să utilizeze rezervele valutare pentru a contracara sancţiunile. Oricum pierderile economice sunt imense pentru ambele țări. Dar Rusia este în Poll position având pierderi de 20 miliarde euro zilnic. Să nu mai vorbim de panica creată în țară unde oamenii ridică banii de la bancomate de frică ca propriul guvern să nu ceară naționalizarea banilor din bancă.
  După toate acestea am așteptat cu sufletul la gură rezultatele primei negocieri dintre Rusia și Ucraina care a avut loc în Belarus și până la închiderea ediției nu am aflat decât faptul că delegațiile  Ucrainei şi Rusiei au stabilit să continue negocierile în următoarele zile, lucru anunțat de către oficiali de la Kiev şi Moscova. Decizia este una surprinzătoare, mai ales că pronosticurile dădeau că Rusia va abandona discuțiile fără nicio decizie de a le mai relua.
  Răzvan Govor


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img