More

    VIZITĂ. Prefectul Radu Roca, preocupat de soarta refugiaților ucraineni

    Prefectul Roca Radu, împreună cu Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, subprefectul Altfatter Tamás și șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne în județ s-au deplasat la Halmeu unde au avut o întâlnire operativă cu primarul comunei Halmeu, Ludovic Incze și cu personalul implicat în gestionarea fluxului de cetățeni din Ucraina, sosiți prin Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu urmare a războiului din țara vecină. Ulterior, la sediul PSD satu Mare, prefectul Radu Roca a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat principalele concluzii desprinse în urma vizitei sale la Vama Halmeu.

    Ajutoare pentru refugiații din Ucraina
    Chiar dacă nu se constată o creștere masivă a numărului de intrări în țară din spre Ucraina, prefectul a cerut tuturor celor implicați o bună colaborare.

    În colaborare cu Primăria Municipiului Satu Mare, în Vama Halmeu va fi amplasat un cort unde vor fi depozitate ajutoarele sosite la Halmeu din tot județul, în coordonarea Filialei Crucea Rosie Satu Mare. Totodată, în perimetrul vamei urmează să fie amplasate toalete ecologice suplimentare.

    “Am constatat o lipsă a toaletelor ecologice, am constatat o lipsă a organizării, că vine lumea şi vrea să dea o apă minerală la cei care trec prin vamă şi de a asigura asistenţa sanitară în cadrul publicului. Am luat legătura cu o firmă care închiriază toalete şi în cel mai scurt timp, mâine, vom duce aceste toalete. În colaborare cu Primăria municipiului Satu Mare, care are în inventar două conturi mari, unul să ne ajute să îl montăm în Halmeu pentru a ne asigura şi a feri acele produse de intemperii. Toată această activitate de ajutor şi de sprijin a perosanelor care intră la Halmeu va fi sub coordonarea Cruruii Roşii şi îi mulţumesc doamnei director Rodica Borlan”, a spus prefectul.

    Peste 50 de ucraineni au cerut statut de azilanți
    Potrivit acestuia, la Petea şi Urziceni timpii de ieşire din ţară au crescut, deşi se lucreză pe 6 benzi la ieşire şi cinci benzi la intrare la Petea şi pe câte trei benzi la Urziceni.

    “Poliţia de frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura celor două puncte”, a mai spus prefectul.

    Conform evidenţelor prezentate, până acum au fost 61 de solcitanţi ai statutului de azilant, iar 30 au ajuns la centrul de la Şomcuta.

    Alte soluții gasite
    Prefectul a rugat autoritatea locală să găsească soluții tehnice pentru amplasarea unui hot-spot WiFi, cu acces gratuit la internet în zona punctului de frontieră și salută inițiativa operatorilor de telefonie mobilă din țară de a oferi gratuit cartele SIM refugiaților care vin din Ucraina.

    Prefectul Roca Radu apreciază implicarea și eforturilor cetățenilor din Halmeu, a organizațiilor neguvernamentale, a Parohiei Ortodoxe Halmeu care au dat dovadă de omenie, sărind necondiționat în ajutorarea celor care și-au părăsit casele și familiile izgoniți de ororile războiului.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE