Băile Puturoasa – comoară terapeutică din Munții Igniș

0
1204

Situate la aproximativ nouă kilometri de localitatea Vama, într-un peisaj de vis, cunoscutele izvoare de apă terapeutică sunt exploatate pentru turismul balneoclimateric din județul Satu Mare. Puturoasa este o stațiune situată în Munții Igniș, cu un cadru geografic minunat, cu dealuri ce o înconjoară – Dealul La Comșa (652 m altitudine), Poiana Mesteacănului (732 m), îmbiind turiștii cu un peisaj frumos, indiferent de anotimp. Băile Puturoasa s-au dezvoltat într-o căldare cu diametrul de 4 km, pe locul unui fost vulcan.

Localizare: Băile Puturoasa sunt situate la 9 km sud de localitatea Vama, lângă orașul Negrești Oaș și la 45 km de municipiul Satu Mare, județul Satu Mare. Accesul se realizează pe drumul DN19/E81 Satu Mare – Botiz – Livada – Orașu Nou – Vama – Băile Puturoasa. Se poate ajunge și dinspre Sighetul Marmației pe DN19, spre Negrești Oaș și Satu Mare, din Sighet până la Puturoasa fiind circa 65 kilometri.


Băile Puturoasa sunt, pe lângă cele de la Tășnad, cam tot la fel de cunoscute. Diferența însă a constat în faptul că după căderea vechiului regim, s-au prăbușit încet, dar sigur, și băile. Acestea, nemaifiind îngrijite începeau să se ruineze. Situația aceasta a durat aproape 20 de ani, timp în care tot ceea ce se afla aici era de domeniul trecutului. Lucrurile însă aveau să se schimbe o dată ce un tânăr antreprenor a văzut o oportunitate în acest loc și a investit. A ales să se implice în a reda strălucirea băilor, construind o pensiune unde sunt amenajate piscine cu apa bogată în sulf, clor și iod, camere pentru cazare și o cafenea. Se dorește extinderea serviciilor și a spațiului, lucru care nu poate fi decât o veste bună. Apa sulfuroasă de aici s-a dovedit a fi benefică și căutată pentru diverse afecțiuni. Deși ele se află la 400 de metri, sunt înconjurate de două dealuri și un munte care depășesc altitudinea de 650 de metri. Iar denumirea băilor vine de la mirosul puternic de sulf „puturos” care se simte.
Apele sulfuroase au proprietatea de a trata mai multe afecțiuni, prin conținutul de săruri și minerale precum și hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, eliminându-se prin piele, intestin și rinichi.
Afecțiunile ce pot fi tratate prin cura cu ape sulfuroase sunt: afecțiuni reumatismale degenerative cronice; afecțiuni reumatismale abarticulare cronice; afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor; afecțiuni respiratorii și ORL; afecțiuni neurologice periferice cornice; afecțiuni ginecologice cornice; afecțiuni dermatologice.


În prezent, la Băile Puturoasa sunt amenajate două bazine cu două temperaturi, unul cu 34-36°C și al doilea cu 36-38°C. În plus turiștii mai pot beneficia și de o saună umedă, precum și de o cafenea și o zonă de activități recreaționale echipată cu aparate de fitness, masă de biliard și tenis de masă.


În jurul Băilor Puturoasa pot fi parcurse trasee montane prin pădurea din vecinătate pentru o deconectare în aer liber.

Scurt istoric
Stațiunea este cunoscută din anul 1836 când, proprietar era contele Vay Gabriel; din anul 1925, a fost cumpărată de diverși particulari, iar din 1949 a intrat în proprietatea statului. Până în anul 1970, când activitatea a fost sistată, stațiunea a fost administrată de Intreprinderea de Gospodărie Regională “Izvoarele”- Baia Mare.
Din dosarele aflate la Arhivele Naționale – Filiala Baia Mare, rezultă că înainte de cel de-al doilea război mondial, Puturoasa era o stațiune relativ modernă, cu cale ferată îngustă, apă potabilă, lumină electrică, restaurant și 26 de camere pentru vizitatori dar, sezonul dura doar două luni și jumătate, timp în care se efectuau circa 1000 de băi calde. În anul 1940, din interese militare, activitatea s-a sistat. În timpul războiului totul s-a distrus. Băile și-au schimbat proprietarul de mai mute ori până ce, după al doilea război mondial, statul a devenit proprietar, iar băile au intrat încet în declin.
Salavarea băilor a venit de la un tânăr antreprenor care a muncit în afara ţării iar banii câştigaţi acolo i-a investit în ruinele de la Puturoasa, alături de fonduri europene de 1 milion de euro. A refăcut toul de la zero.

Nicolae Ghisan