More


  Rusia încetează focul timp de câteva ore pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha

  - Advertisement -

  După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, a intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha.

  Autoritățile din Mariupol încă negociază pentru evacuarea orașului

  ACTUALIZARE 5 MARTIE, 12:30 Consiliul Local din Mariupol arată că partea rusă nu a confirmat încetarea focului pe întreg traseul al coridorului umanitar convenit și că poartă discuții cu forțele ruse în acest sens, scrie Guardian, preluând Reuters.

  „Negociem cu partea rusă să confirme încetarea focului de-a lungul întregii rute de evacuare”, se arată într-o declarație a consiliului din Mariupol.

  Ruta coridorului umanitar de evacuare a civililor din oraș este Mariupol – Nikolske – Rozivka – Polohi – Orikhiv – Zaporojie.

  Autoritățile îi îndeamnă pe civili să părăsească orașul.

  „Când orașul nostru este sub focul nemilos al ocupanților, nu avem altă soluție decât să le permitem locuitorilor să părăsească în siguranță Mariupol”, a scris primarul Vadim Boicenko într-un mesaj pe Telegram.

  Rusia și Belarus, suspendate din Consiliul Statelor de la Marea Baltică

  ACTUALIZARE 5 MARTIE, 11:26 Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

  „Această decizie face parte din răspunsul unitar al UE şi al partenerilor săi la invazia Rusiei în Ucraina şi la implicarea Belarusului în această agresiune neprovocată şi nejustificată”, a anunţat UE.

  „UE este de acord cu ceilalţi membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia şi Suedia) că suspendarea Rusiei şi Belarus va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării, bazată pe respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, a mai transmis blocul comunitar.

  sursa text: Digi24  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img