ANAF începe controalele drastice! Clar, este timpul ca toată lumea să plătească la stat, dar trebuie văzut actualul context economic și nu e cazul de făcut abuzuri!

0
751

Știre de ultimă oră mai peste tot : ANAF începe controalele drastice. Profesorii care dau meditații, proprietarii de locuințe închiriate și stiliștii, printre cei vizați, dar și pentru persoanele juridice, unul în domeniul prețurilor de transfer și al doilea vizează marii contribuabili.
Toate acestea deoarece ANAF şi-a propus să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat în zilele următoare, iar printre modalităţi este verificarea contribuabililor şi mărirea gradului de conformare fiscală. Fiscul se pregătește de controale masive, numărul lor va crește cu 10% până la final de 2025. „Vom derula în acest an proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare. Pentru persoanele juridice sunt două proiecte de conformare fiscală, unul în domeniul preţurilor de transfer, iar cel de-al doilea vizează marii contribuabili. Acţiunile de conformare fiscală vizează inclusiv profesorii care dau meditaţii acasă, cei care îşi închiriază diverse bunuri, dar şi stilişti care se ocupă de machiaj sau coafură, de exemplu”, precizează Mihaela Drăgulin, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență pentru Contribuabili, ANAF, pentru Antena 3.
​​În momentul în care aceştia vor primi notificările de la ANAF, vor trebui să le dea curs şi să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată. Toate categoriile de contribuabili care intră în analiza de risc vor face obiectul acţiunilor de control ale ANAF în perioada următoare.
Sigur până aici perfect de-acord cu acțiunile ANAF, toată lumea trebuie să plătească la stat și să își pună în legalitate afacerile, că statul român are nevoie de bani pentru buget și sincer având în vedere că unele persoane fizice și juridice plătesc la stat lună de lună și nu obțin venituri “la negru” nu este tocmai corect față de acestea, că se creează o concurență neloială în timp ce alții să își facă de cap și să nu plătească nimic, astfel pot să ceară un preț mai mic pentru servicii. La fel se întâmplă și cu dreptul de folosirea bunurilor , unii plătesc la stat după acestea, alții nu. Și în acest context ca în toate celelalte se creează o concurență neloială.
Doar că la noi întotdeauna este un dar ! Dacă se fac astfel de controale în primă fază ar trebui atenționați și puși să intre în legalitate atât profesorii, cei care închiriază și cei cu saloanele de înfrumusețare și nu trebuie sărit și amendați sau creat nu știu ce fel de documente de impunere cu sume fabuloase astfel încât ele să nu poate fi plătite. Că așa nu rezolvăm nimic . În primul rând că este clar că marea majoritate nu vor plăti și vor continua să își ascundă activitățile .Trebuie atenționați, lăsați să intre în legalitate și abia apoi dacă nu plătesc să fie sancționați. Căci mai bine se creează o colectare treptată dar pe termen lung decât una forțată pe termen scurt. Dacă la închirieri este clar ce trebuie să plătească la stat, în cazul prestatorilor de serviciu și la profesori ar trebui început cu un impozit forfetar ca să îi obișnuim întâi să intre în legalitate și să încercăm să îi învățăm să fiscalizeze tot și apoi crescută anual, în funcție de veniturile lor , marja de impozitare.
Azi persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF.
Instituția mai transmite că inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declarației Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60.
Dacă veniturile pe un an depășesc 12 salarii minime brute, atunci persoanele respective vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate).
ANAF-ul are dreptul să verifice situația fiscală a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este și cazul cadrelor didactice. Orice venituri pe care contribuabilul meditator ar fi trebuit să le declare și pentru care trebuiau plătite impozitele aferente vor fi impozitate, iar organele fiscale vor percepe și dobânzile și penalitățile aferente (impozitare din urmă, practic).
Codul de procedură fiscală stabilește că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situației fiscale personale.


Verificarea constă într-o comparație între veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă justificări), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările, se mai arată în sursa citată.
Din punctul meu de vedere puțin cam complicat, un impozit forfetar ar fi mai indicat și astfel cred că toată lumea ar declara veniturile.
Cât despre controalele la persoanele juridice în ceea ce privește companiile care derulează tranzacții cu entități afiliate trebuie să prezinte dosarul prețurilor de transfer la solicitarea autorităților fiscale, într-un termen limitat de la data solicitării, foarte scurt (10 zile calendaristice) în cazul marilor contribuabili ale căror tranzacții intra-grup depășesc anumite plafoane.
Consecințele neprezentării dosarului prețurilor de transfer sau practicării unor prețuri în afara intervalului de piață pot implica ajustări de venituri și/sau cheltuieli cu scopul de a reflecta valoarea de piață. Ajustările pot atrage impozit pe profit suplimentar.
Autoritățile fiscale din România pun tot mai des pe agendă verificarea prețurilor de transfer, iar ajustările efectuate pot afecta considerabil poziția fiscală a companiei.
O politică a prețurilor de transfer bine stabilită nu aduce doar protecție fiscală, dar conferă managementului companiei o imagine fidelă asupra anumitor indicatori financiari.
Avantajul pregătirii din timp a dosarului prețurilor de transfer duce la diminuarea riscurilor și a consecințelor fiscale ce ar putea lua naștere în cazul unei inspecții fiscale.De multe ori, în practică, termenul acordat de inspectori pentru prezentarea dosarului se dovedește a fi insuficient, întrucât pregătirea analizelor necesare implică un proces amplu de colectare și prelucrare a datelor. Depistarea riscurilor de ajustare și identificarea alternativelor de a diminua aceste riscuri. Identificarea impactului prețurilor de transfer asupra anumitor indicatori financiari cu potențial de a depista alternative de maximizare a acestora.
Vizavi de controalele la marii contribuabili aici nu am găsit exact ce s-ar verifica dar mă gândesc că plata TVA-ului, decontarea cheltuielilor, stabilirea profitului.
Desigur mă repet , controalele sunt binevenite și uneori justificate dar nu trebuie să se producă abuzuri doar pentru că avem acum pe moment nevoie de bani la buget ci după cum am spus trebuie gândit pe termen mediu și lung .Că dacă se fac abuzuri împotriva unor persoane fizice sau juridice acestea nu vor plăti și degeaba facem impuneri grandioase dacă acestea nu pot fi plătite și facem ca firmele să își oprească activitatea. Din punctul meu de vedere, cu o educare corectă a contribuabililor putem realiza mult mai multe. Căci nu-i așa : Vorba dulce mult aduce!