More

  Figuri ilustre sătmărene – Dr. Octavian Ardelean

  Ani de-a rândul elita românească din zona Sătmarului a rămas în uitare, fie din motive politice dar şi din oarecare indiferenţă istorică. Dacă în perioada interbelică judeţele învecinate şi-au trecut la loc de cinste personalităţile , Sătmarul nu s-a bucurat de o asemenea atenţie. Cu mici excepţii (Vasile Lucaciu, Aurel Popp), personalităţile româneşti din acest judeţ ( deloc puţine) nu au fost prezentate cititorilor decât, poate, la nivelul unor spontane articole de presă. Lăudabilă este totuşi apariţia unei lucrări în limba maghiară în perioada interbelică ce face o sinteză a personalităţilor maghiare marcante din zona Ardealului, incluzând chiar şi nume româneşti, printre care şi sătmăreni.
  Din aceste motive şi nu numai, în urmă cu câțiva ani s-a lansat acest ciclu de studii intitulat “Figuri ilustre sătmărene”.
  Una din cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii medicale şi politice sătmărene, dr. Octavian Ardelean s-a născut la 24 septembrie 1899 în localitatea Negreşti, judeţul Satu Mare şi este fiul lui Demetriu Ardelean şi Maria Kocsis.
  A absolvit liceul şi examenul de bacalaureat la Seghedin, urmând Facultatea de medicină la Budapesta, Bucureşti şi Cluj şi un stadiu de studii şi practică medicală la Paris, Londra şi în Suedia, pentru specializare în radiografie.  Începând cu anul 1922 va practica medicina în Satu Mare, devenind medic al Spitalului orăşenesc, apoi medic primar, şeful secţiei de radiologie şi chiar director al acestui spital. În ceea ce priveşte activitatea politică, Octavian Ardelean a făcut parte din Partidul Naţional Liberal filiala Satu Mare (primul partid liberal din Transilvania, înfiinţat în anul 1919), fiind unul dintre liderii locali şi un reprezentant de marcă al acestuia. A făcut parte din delegaţia permanentă a PNL organizaţia judeţului Satu Mare, în anul 1928 a fost ales secretar general al organizaţiei locale , pentru ca la Congresul partidului din 30 mai 1935 să devină secretar general al PNL, atât la nivel judeţean cât şi la municipiu.
  Perioada de apogeu a carierei sale politice este marcată de numirea sa în funcţia de prefect al judeţului Satu Mare în intervalul 20 aprilie 1935 – 29 decembrie 1937. Este o perioadă de maximă dezvoltare a judeţului Satu Mare, cu realizări de excepţie în toate domeniile vieţii social- economice, politice, administrative şi culturale. Se construiesc edificii de marcă pentru acest judeţ (Palatul Prefecturii – actualul Muzeu Judeţean, Biserica Greco-catolică şi cea ortodoxă din oraşul Satu Mare, Aeroportul Satu Mare, Statuia lui Vasile Lucaciu, Spitalul din Negreşti ş.a.) , ele dăinuind şi astăzi, fiind considerate, pe bună dreptate, poate cele mai reprezentative împliniri de pe meleagurile sătmărene.
  De altfel, întreaga activitate a Prefecturii Satu Mare în perioada 1934 -1937 este prezentată (spre bucuria istoricilor) în lucrarea “În serviciul patriei”, o adevărată dare de seamă în faţa istoriei, scrisă din iniţiativa prefectului Octavian Ardelean. Trebuie adăugat faptul că Octavian Ardelean a făcut parte din conducerea mai multor instituţii sociale şi culturale, a publicat o serie de studii în reviste de specialitate, iar pentru meritele sale deosebite a fost distins cu mai multe ordine şi decoraţii: “Coroana României” în grad de ofiţer, “Meritul Sanitar” clasa 1 , Marele Ordin Cehoslovac “Leul Alb” în grad de comandor ş.a.
  Vicisitudinile istorice ale anului 1940 îl obligă la refugiu, ajungând în cele din urmă la Ploieşti, unde se va şi stabili. Evenimentele petrecute după 1944 îl fac să înţeleagă că întoarcerea la Satu Mare nu mai are nici un rost, mai ales că noile autorităţi comuniste i-au confiscat averea şi imobilul deţinut pe strada Gheorghe Doja nr. 9.  Aşadar, Octavian Ardelean decide să rămână la Ploieşti (unde se va şi căsători) până la trecerea în nefiinţă, survenită la 30 mai 1974, la venerabila vârstă de 75 de ani.
  Pentru ceea ce a făcut atât în plan politic, medical cât şi administrativ şi pentru marile realizări pe care le-a lăsat posterităţi, admirate şi astăzi, numele lui Octavian Ardelean va rămâne o permanenţă în istoria Sătmarului.
  Sursa: Claudiu Porumbăcean – Studii și Comunicări Satu Mare 1989-1999
  Nicolae Ghișan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE