More  VERTICALI PENTRU ROMÂNIA : DE LA CSÍKSOMLYO LA BOTIZ UN PAS DE CREDINȚĂ MARE CÂT ROMÂNIA

   

  De: Valeriu Ioan – Senior editor la Verticali Pentru România; Vicepreședinte al UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA – Filiala Satu Mare

  Că ne place … că nu … noi pământenii suferim, mai mult sau mai puțin, de Sindromul Nedoritei Lungimi a Drumului” pe care-l avem de parcurs în viață. De multe ori distanțele lungi ne sperie … dorim să ajungem cât mai repede la un ”capăt al împlinirilor”,  pentru ca atunci când ajungem ”la adevăratul capăt existențial”  să ne uităm cu regret în urmă, plângându-ne tinerețile pierdute și aruncându-ne neîmplinirile peste bord.

  Astfel, se nasc conflictele intra și interumane, nemulțumirile se înmulțesc exponențial și riscăm să (ne) poluăm sufletul și viața aproapelui cu fel și fel de reziduri, care mai devreme sau mai târziu, picătură cu picătură distrug sănătatea și viața acestei Planete albastre … numită PĂMÂNT.

  ”ȘI TOTUȘI EXISTĂ IUBIRE”…

  răsună spre trezire peste ani versurile marelui poet Adrian Păunescu … acest gând venindu-mi în minte în fața a două evenimente care s-au petrecut recent în zona Transilvaniei.

  În primul moment, la pelerinajul organizat timp de două zile la Șumuleu Ciuc cu ocazia  Rusaliilor Catolice, au participat sute de mii de pelerini care după plecare au lăsat  câmpia curată, „nici o batistă aruncată”.

  (Sursă: defapt.ro – Foto: Twitter Zoltan Kovacs)

  (fotografie distribuită de AHA Home, preluată de jurnalistul Lucian Mîndruță și de site-ul defapt.ro)

        Asta da mărturie de civilizație în masă, putem spune fără să greșim.

  Sâmbătă  25  mai 2024, în localitatea Botiz din Județul Satu Mare a fost organizată a XVI – a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor și  Tinerilor  Greco – Catolici din Eparhia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Maramureş …

  printre organizatori aflându-se Departamentul de Tineret din cadrul Episcopiei Greco – Catolice, în colaborare cu Parohia Botiz și cu Asociația Tineretului Român Unit.

  La eveniment au participat în jur de  900 de copii și tineri, însoțiți de 50 de preoți și de câteva zeci de persoane consacrate.

   Programul evenimentului din Botiz a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei organizatoare, însoţit de preoţii prezenți.

  ”Sperați în Domnul, alergați pe drumurile credinței și așa precum ne asigură prorocul Isaia … nu veți obosi.

  Voi care sunteți prezenți la această întâlnire … fie la parohie, fie la școală ați învățat Poruncile lui Dumnezeu, porunci pe care Domnul ni le propune pentru o viață împlinită împreună cu El. Tema întâlnirii de azi ne invită la speranță, a ne pune încrederea în Domnul … priviți înainte înceea ce vreți să realizați … să dobândiți.”

   Au urmat activități formative …

  ateliere de lucru practic și de reflexie; standuri de prezentare a Serviciului de Crucea Roșie România – Filiala Satu Mare.

  S-au desfășurat de asemenea conferințele: ”Întrebările și provocările spirituale ale tinerilor” – susținută de pr. Laurentiu Costin; ”Prezentarea și conștientizarea pericolelor reprezentate de adicții” – susținută de domnul Marius Mureșan; “Cine sunt eu?” – susținută de pr. Daniel Piț; „Situații limită și credința în Dumnezeu” – susținută de domnul Dorian Voicu  atelierul de exprimare prin mișcare de dans – bansuri, susținut de tinerii parohiei Strâmtura.

   

  Pentru copiii sub 13 ani au fost organizate programe speciale

  de formare prin jocuri și aventură pe tema întalnirii – organizate de Asociația ”Cercetasii Munților”, nefiind lăsată deoparte tema igienei dentare, cu jocuri și concursuri aferente – coordonată de domnul doctor Inocențiu Huzău, dar și alte activități formative.

   

   ”Mulțumesc organizatorilor, coorganizatorilor  și participanților, pentru aportul adus la buna reusită a acestei întâlniri și îmi exprim bucuria că aceste întâlniri aduc roade de la an la an mai vizibile.” 

   

   ”Mulțumesc Lui Dumnezeu, pentru harurile pe care ni le-a oferit în organizarea și realizarea acestei întâlniri … 

  credincioșilor din parohia noastră, autorităților locale și tuturor partenerilor care ne-au sprijinit. Mulțumiri aducem părintelui Protopop de Satu Mare Eduard Fischer, care conduce cu zel protopopiatul        și a însoțit organizarea evenimentului pe toata durata ei, dar și părintelui Protopop Emerit Dumitru Roman, care și-a asumat responsabilitatea inițială a organizării.

  Mulțumim preoților și adulților laici care au pregătit și prezentat momentele de formare spirituală și atelierele pe grupe de vârstă; corului de copii și tineri ai Parohiei Botiz, Consiliului Parohial, dar și Ansamblului ,,Cununița Năzdravană,, din Satu Mare, tinerilor voluntari și tuturor celor care au susținut evenimentul, atât material cât și moral.

  DEO GRATIAS!

  De la Csíksomlyo la Botiz

  sunt 440 de kilometri, dar și o singură Românie. O Românie în care Ioan și János împreună cu Johann și Ivan au demonstrat că pot să facă binele, să fie oameni … indiferent de diferențe etnice, politice, sau religioase … să aibă grijă de viitorul altor semeni.

  Atât la Șumuleu Ciuc cât și la Botiz, am putut vedea mărturii de responsabilitate, empatie și respect reciproc, voluntari care se străduiau cât mai bine ca totul să iasă perfect,

  oameni care au trăit în comuniune de dragoste și ajutor … și încă ceva: Întâlnirea Tinerilor de la Botiz s-a desfășurat în sincron cu Prima Întalnire Mondială a Copiilor, eveniment care se desfășoară la Roma chiar în aceste zile, 25-26 mai 2024. la inițiativa Sfantului Părinte Papa Francisc.

  (Sursă: www.vaticannews.va)

       Legând cele trei evenimente de la Roma – Csíksomlyo – Botiz, nu putem să nu observăm rolul major pe care Biserica Catolică îl are și în zilele noastre asupra educației creștine a poporului credincios în particular, dar și faptul că mărturiile de bun simț și de umanitate pe care acești oameni le dau în societatea contemporană în general, reușesc să ducă Cuvântul Domnului la capătul pământului.

  Nu pot încheia fără să citez câteva din cuvintele celui mai veridic și Atotputernic Învățător al tuturor timpurilor Isus Hristos care ne vorbește din veșnicie:  ”…Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.”(Ioan 14, 6) …

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE