More  VERTICALI PENTRU ROMÂNIA: INFLEXIUNI SPIRITUALE

  Dr.MIHAI GANEA: Vicepreședinte al Ligii Scriitorilor Români; Membru în Academia Româno – Americană, Los Angeles (SUA); Membru de onoare în Asociația Scriitorilor Români din America de Nord  (CANADA); Membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

        Chirurgia nu este o profesie, un job sau o meserie specială în raport cu medicina. Chirurgia este o misiune, o misiune supremă. Magnificența sa, chirurgia.

  Iuliu Hațieganu spunea despre medicină că este ”știință și conștiință, îmbinată cu iubire de oameni”. Chirurgia le adaugă pe amândouă la strălucirea ei profundă și inconfundabilă. Știți ce înseamnă să salvezi o viață? … dar o mie de vieți, dar zece mii, sau mai multe ?

        Despre chirurgi s-a vorbit mult…

  despre chirurgi s-a scris mult … despre chirurgi s-au făcut scenarii de filme și kilometri de peliculă cinematografică … dar toate nu au fost altceva decât niște jocuri; niște simple jocuri de imaginație.

  Cine nu a simțit pulsul vieții unui chirurg, nu poate descrie trăirea și emoția unui act chirurgical; trăirile și emoțiile nu pot fi trase la copiator. Ele rămân în el într-o zbuciumare autentică … într-un cutremur interior … știut numai de el și asistenții lui, colegi și prieteni, anesteziști, surori, infirmiere, dar și dușmani frustrați, roși de invidie și pizmă.

  Însă cu toate obstacolele pe care le întâmpină, chirurgul, în demersul strict misionar, satisfacțiile rămân deasupra tuturor vicisitudinilor destinului său, ca o marcă emblematică şi ca o religie academică, ca un refren peste veacuri: ”Când asudată tâmpla se zbate sub arcadă. Onoare chirurgiei”!

   Spre deosebire de restul medicilor, chirurgul muncește și fizic, nu numai cu mintea sau inteligența sa misionară

      Chirurgul este un specialist cu o formație complexă care presupune cunoștințe și informații din întreg arealul lumii medicale. Din toate domeniile … dar și o temeinică cultură generală umanistă, fără de care parcursul său devine șovăielnic. Munca sa presupune, pe lângă forță fizică și rezistență nervoasă, gândire clară, concentrare, discernământ și stăpânire de sine.

  Problema centrală la chirurg este legată de morala și codul său etic, deontologic, de atitudinea față de lucrul și studiul său, dublată de relația specială cu pacientul, dar și cu mediul academic în care viețuiește.

  Ceea ce mă preocupă cel mai mult acuma, este tânărul aflat la început de drum, după delimitarea opțiunii sale, în fața rezidențiatului profesional

  Am citit sumedenii de mesaje, sfaturi și recomandări adresate acestor tineri colegi. Unul singur lipsea din carul acesta de fân, din păcate, cel mai important … CODUL. Dacă nu ai cod, nu face chirurgie. Asta e și nimic mai mult, pentru început.

  Credit foto: Vlad Mulcuțan – Chiș

  SPONSORI:

   

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE