More

    VERTICALI PENTRU ROMÂNIA: DINCOLO DE NUANȚELE GÂNDURILOR

    De: ELISABETA VERESS – Editorialist – corespondent pe zona Maramureș la VERTICALI PENTRU ROMÂNIA; Membră a UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI FILIALA ”ANTON DAVIDESCU” Satu Mare; Membru a ASOCIAȚIEI JURNALIȘTILOR ȘI SCRIITORILOR DE TURISM DIN ROMÂNIA; Vicepreședintă a ASOCIAȚIEI ”DIAMANT DE MARAMUREȘ” – Cavnic, organizatoare a Taberei  Internationale ”ELISABETA  ART CAVNIC”;

    Desfășurat în localitatea Ardud, județul Satu Mare, Festivalul de coruri pentru elevi “Claudia Popdan este un exemplu clar al importanței activităților culturale în educația tinerilor. Această manifestare a fost organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Primăria Ardud și Casa de Cultură ”AUGUSTIN MIRCEA”,  în colaborare cu Nord Vest TV și Gazeta de Nord Vest, a reunit zece coruri din diverse localități și școli, oferind un repertoriu variat, de la muzică bisericească și clasică la muzică populară.

    LUMINI CE STRĂLUCESC ÎN ÎNTUNERIC

    Doamna Claudia Popdan s-a născut în anul 1936 în localitatea Cobâlea din Republica Moldova …

    a urmat cursurile la Liceul Pedagogic din Satu Mare, iar apoi a studiat la Conservatorul de Muzică din Cluj Napoca.

    După absolvirea Conservatorului a fost repartizată la Teatrul din Baia Mare, ca solistă vocală și se va căsători în anul 1965 cu artistul plastic Ion Popdan. Începând cu anul 1966, d-na Popdan a predat la Școala Populară de Artă din Satu Mare. Între aniii 1974-1978, aceasta a fost numită în funcția de director a Liceului de Muzică, îndeplinind și funcția de secretar muzical al Filarmonicii de Stat ”DINU LIPATTI” din Satu Mare.

    Pe parcursul vieții, timp de 27 de ani, a fost dirijoare a corului mixt „Gaudeamus”, iar în domeniul canto-ului clasic, amintim câteva dintre elevele dânsei, care s-au realizat în lumea muzicii: sopranele Corina Circa și Luiza Fatyol, tenorul Tony Bardon și solista de muzică oșenească Maria Tripon.

    Un aspect important este că, trei profesori de canto, domnul Marius Boroș și doamnele Roxana Kerestesz și Teodora Dragoș, titulari în cadrul Liceului de Arte „Aurel Popp” din Satu Mare au fost elevii dânsei.

    Activitate artistică

    Doamna profesor Claudia Popdan, a avut participări la concerte de arii din opere și operete împreună  cu Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare, susținând recitaluri de lieduri în țară, la: Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare, dar și în Wolfenbűttel – Germania, fiind acompaniată de corepetitori cunoscuți, ca Weisz Ferdinand, Ronay Ștefan, Brejan Gabriela, Budean Mihaly Iudith; având de asemenea numeroase participări la Televiziunea Română, Radio Cluj și Radio București.

    Pentru toată această activitate, i-au fost oferite distincții ca:

    Medalia “Meritul cultural” clasa a III-a, a Ministerului Culturii; ”Diploma de excelență” a Ministerului Culturii, pentru întreaga activitate în anul 2009; ”Premiul Cultural al Consiliului Județean Satu Mare” în anul 2011.

    ”Am participat la fiecare ediție a acestui frumos festival, și mir că-n lumea-n care trăim cineva mai are puterea să mai facă un festival de coruri, și pentru asta organizatorii merită toate felicitările (Felician Pop – Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România Filiala ”ANTON DAVIDESCU” Satu Mare)

     În memoria profesoarei Claudia Popdan, cei care au cunoscut-o i- au simțit prezența gracilă, plină de emoție; ce înseamnă să trăiești în interiorul muzicii. Faptul că memoria doamnei profesoare a fost astfel salvată, ne aflăm la a treia ediție … și festivalul începe să capete o rigoare, coerență și o tradiție, cred că este un omagiu viu. Organizând în memoria unui om de cultură astfel de manifestări, cu elevi, cu glasuri tinere, reprezintă un omafiu al  eternității artei.”

    ”Cred că ediția asta am făcut-o, în primul rând cu ajutorul lui Dumnezeu și probabil cu mijlocirea doamnei Popdan, de sus … de acolo de unde este dânsa. (Insp. Prof. Dr. Marius Boroș – Președinte executiv al Festivalului Județean de Coruri pentru Elevi „CLAUDIA POPDAN”

     Mă bucur că ne aflăm la a III-a ediție. A fost o ediție cu greutăți, care s-au rezolvat pe parcurs. Mă gândeam pentru astăzi să vă adresez trei întrebări: 1. ce este muzica?  Să fie o artă, o știință, să fie o îmbinare între cele două? 2. Este importantă muzica … sau este o tinichea ieftină? Am putea trăi fără muzică? 3. Cum ar fi viața mea fără muzică? N-aș cânta la școală, acasă, n-aș cânta nicăieri … Nu vreau să dau niciun răspuns, dar m-aș bucura ca întrebările mele să vă ceară vouă personal niște răspunsuri. Vă mulțumesc că ați participați la acest concurs și cu ajutorul lui Dumnezeu vă așteptăm și la edițiile următoare.”

    ”Ca un elev respectuos și conștiincios care sper că am fost, vreau să dau răspuns întrebărilor puse de domnul profesor … și să spun că nu … fără cultură și educație nu se poate (Ovidiu Duma – Primar al Orașului Ardud)

    Vedem din păcate (nu voi intra în detalii), ce derapaje sunt în societatea noastră, și asta din cauză că unii oameni nu știu să respecte cultura, nu știu să dea importanța cuvenită educației și ajungem să fim conduși de oameni fără educație și fără cultură.  Îmi pare rău că trebuie să fac aceste afirmații, dar este nevoie ca fiecare, din poziția în care este să ia atitudine la această stare de fapt, care ne-a adus și ne duce din rău, în și mai rău. Felicit organizatorii și mulțumesc tuturor acelora care sunt implicați în acest fenomen, care este legat strâns de Ardud, prin personalitatea celui care a fost Ioan Popdan (soțul doamnei Claudia Popdan n.r.), fiu al locului. Vă felicit și vă mulțumesc … mă înclin, respect și mă bucur că Ardudul poate să găzduiască acest eveniment.”

    Să cânte copiii, ca să tacă armele … ȘI A FOST LUMINĂ …

    … prin a treia ediție a unui Festival de Coruri dedicat celor mici, dar și profesorilor, Festival coordonat de doamna Anișoara Boitor – inspector general ISJ Satu Mare, în calitate de președinte; președinte executiv  domnul prof.dr. Boroș Marius – inspector Arte în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, vicepreședinți fiind doamnele Julia Nichita-Sulyok – director al Liceului de Arte „A. Popp” și Cristina Junjan  – director adjunct în cadrul aceleiași instituții, precum și domnul prof. Valeriu Ioan.

    Juriul, format din doamna Oltea Săveanu, profesor de armonie și forme, dar și dirijor al corului „Excelsior”, în cadrul Liceului de Arte „Aurel Popp”, Satu Mare, Petrică Mureșan, artist interpret de muzică tradițională românească, reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și nu în ultimul rând, domnnul Ion Florea, profesor de teorie muzicală și trompetă, dar și dirijor al Orchestrei Liceului de Arte „Aurel Popp”, au avut o misiune dificilă în departajarea corurilor, clasamentul fiind:

    LOCUL III: Școala Gimnazială Odoreu – Prof. coord: Florin Sima; Școala Gimnazială Doba –  Prof. coordonator: Ionel Pop; Grupul vocal-instrumental “Folclorica” al Colegiului Național “ Mihai Eminescu “ Satu Mare – Prof. coord. Ardelean Anamaria;

    LOCUL II: Școala Gimnazială Tășnad  Prof. coordonator: Corina Pașca; Școala Gimnazială Mircea Eliade Prof. coordonator: Valeriu Ioan; Corul Liceului Teoretic Carei – secția Maghiară -Prof. Coordonator: Szilveszter Lorincz;

    LOCUL I: Corul Excelsior Junior, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Satu Mare (gimnaziu) – Prof. coordonator: Boglár Poti; Corul “Axios” al Liceului Teologic Nicolae Steinhardt  din Satu Mare, dirijat de Părintele Profesor Libotean Florin; Corul reunit al Școlilor Gimnaziale Halmeu și Micula “Gellert Sandor” Prof. coord. Oana Smecicaș.

    Grupul ”Ansamblurile tășnădene” ale Casei de Cultură Tășnad coordonat de Prof. Inspector Nicoleta Foldeș a obținut un Premiu Special.

    PUNCT ȘI DE LA CAPĂT

    Într-o lume dominată de media digitală, este dificil pentru evenimentele culturale tradiționale să concureze cu alte forme de divertisment care sunt mai facile și mai accesibile, iar în unele comunități, arta nu este percepută ca o prioritate, ceea ce duce la un interes mai scăzut pentru activitățile culturale. Profesorii joacă un rol esențial în acest proces, ei sacrificându-și timpul liber pentru a lucra cu elevii și a le oferi o educație diversificată. Este important ca eforturile lor să fie recunoscute și susținute de comunitatea locală și națională.

    Doresc să aduc un omagiu sincer de apreciere și respect profund pentru toți cei implicați în organizarea și desfășurarea Festivalului de Coruri pentru elevi “Claudia Popdan” și evenimente similare. Eforturile și dedicația lor sunt fundamentale pentru cultivarea artei și culturii în comunitate; prin munca și pasiunea lor, le oferă tinerelor generații oportunitatea de a explora și de a exprima creativitatea, încurajându-i să îmbrățișeze valorile artistice și culturale.

    Mulțumiri Primăriei Ardud, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Casei de Cultură Ardud, într-un chip deosebit doamnei Director Simina Pop, Centrului de Promovare a Artei Tradiționale Satu Mare și tuturor educatorilor, dirijorilor, voluntarilor și sponsorilor care fac posibil un astfel de eveniment. Sacrificiile și eforturile voastre sunt de neprețuit și contribuie semnificativ la bogăția culturală a comunității noastre.Vă mulțumesc din suflet pentru devotament și pasiune!

     

                PARTENERI:

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE