More

    Nu sunt împotriva amplasării unui bust al lui Eminescu în Carei

    eugen-kovacs

    Primarul Eugen Kovacs a luat poziţie în privinţa acuzaţiilor că ar fi împotriva amplasării unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu în centrul municipiului Carei. Edilul şef spune că nu se opune absolut deloc unui asemenea demers. Însă, fiind vorba de poetul naţional Mihai Eminescu, nu trebuie adoptată o decizie pripită. Un comitet de iniţiativă, format din intelectuali români din Carei, lipsit de influenţe politice, ar trebui să decidă un amplasament, să decidă dacă se doreşte un simplu bust sau o statuie, să lanseze un concurs de idei adresat artiştilor plastici şi să aleagă forma finală a monumentului.

    Atacuri politice în scop electoral
    În ultima perioadă, primarul Eugen Kovacs a fost acuzat frecvent de liberali că ar fi şovin, iar din acest motiv se opune amplasării unui bust al poetului Mihai Eminescu în municipiul Carei. Primarul Kovacs dezminte aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept absurde. “Nu sunt împotriva amplasării unui bust al lui Eminescu în Carei, cum mă tot acuză liberalii. Cu atât mai mult, nu mă consider nici şovin. Însă sunt de părere că nu trebuie să ne grăbim cu amplasarea acestor busturi sau chiar statui prin municipiu. De asemenea, nu sunt de acord ca amplasarea de busturi şi statui să devină obiectul unor atacuri politice, în scop electoral. Asemenea decizii trebuie luate după consultări serioase şi analize temeinice”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

    Comitet de iniţiativă format din intelectuali
    Edilul şef al Careiului consideră că ar trebui urmată o procedură foarte clară în acest caz. “După părerea mea, intelectualii români din Carei ar trebui să constituie un comitet de iniţiativă în vederea amplasării unui bust sau chiar a unei statui a poetului naţional Mihai Eminescu. Acest comitet ar trebui să fie scutit de influenţe politice. Intelectualii din acest grup ar trebui să propună un amplasament adecvat. Eminescu nu poate fi înghesuit undeva, lângă o altă statuie sau chiar în spatele ei. Trebuie să găsim un loc special pentru el, un loc cu vizibilitate. Apoi, trebuie decis dacă se vrea un bust sau o statuie. Consider totuşi că Eminescu ar merita o statuie mai deosebită, modernă, nu doar un simplu bust. După ce se adoptă o decizie în acest sens, ar trebui lansat un concurs de idei adresat artiştilor plastici, pentru a putea alege cea mai bună variantă. Apoi, trebuie să vedem cine şi din ce fonduri finanţează realizarea bustului sau a statuii”, ne-a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

    Bogdan Tulbure

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE