România se numără printre ţările din Uniunea Europeană care sunt pe cale să devină o “nouă Chină”, din cauza politicilor de austeritate. Raportul anual al Institutului European al Sindicatelor (ETUI) arată că mai multe ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Grecia, Portugalia, România şi Bulgaria, riscă să devină o “nouă Chină”, ca urmare a “fracturii” cauzate de criza financiară din 2008, relatează europolitics.info.
Directorul general al ETUI, Philippe Pochet, afirmă că, deşi UE a fost construită pe fenomenul convergenţei sociale şi teritoriale, acum se întâmplă exact contrariul într-o Europă a diferenţelor. În opinia sa, această divizare socială şi economică este cauzată de politicile de austeritate ale UE. La nivel geografic, raportul arată că diferenţele pot fi clasificate în linii mari ca o Europă cu trei viteze, împărţită în trei zone separate.
Prima este formată din “ţările creditoare” din jurul Germaniei, cum ar fi Franţa, Belgia, Olanda şi Marea Britanie. Acestea sunt ţări care au companii inovatoare şi controlează pieţele. Apoi vin ţările pe care Pochet le clasifică drept subcontractori de primă calitate.
Acestea sunt ţările care “aprovizionează” UE fără a fi lideri în inovaţie. Grupul include state ca Spania, Italia, Irlanda sau Cehia. În cea de-a treia categorie, numită “noua Chină”, raportul include ţări ca Grecia, Portugalia, România şi Bulgaria. În aceste state salariul minim este sub salariul minim din China. De exemplu, potrivit lui Patrick Itschert din partea Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC), actualul salariu minim lunar în Bulgaria este de 137 de euro şi se poate vorbi cu greu de protecţie socială.
Raportul este pesimist în privinţa viitorului social al Europei. Date cuprinse în raport sugerează că nivelul sărăciei a crescut cu 23% în 8 ani. Tinerii şomeri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani costă Uniunea Europeană trei miliarde de euro pe săptămână. Potrivit lui Patrick Itschert, politica Uniunii Europene este un dezastru, austeritatea “ucide” şi aduce recesiune. Autorii raportului susţin că ar trebui luate măsuri înainte de alegerile europene din 2014, astfel încât Europa să-şi poată schimba direcţia şi să le ofere noi speranţe cetăţenilor săi.
Ioan Rațiu