More  Castelul Karolyi, vizitat de peste 50.000 de persoane

  castelul-Karolyi-CAREI1

  Reabilitat prin intermediul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, în valoare de peste cinci milioane euro, Castelul Karolyi din municipiul Carei tinde să devină o atracţie turistică cultural- istorică a judeţului Satu Mare. Într-un an de la redeschidere, Castelul Karolyi a avut peste 50.000 de vizitatori, din 25 de ţări, din Europa, Asia, America şi Australia. Majoritatea turiştilor au fost din ţări ale Europei Centrale, însă au fost şi turişti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi Jamaica.

  Oaspeţi de seamă la Castelul Karolyi
  Castelul Karolyi a fost vizitat de către premierul Victor Ponta şi de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu. De asemenea, printre vizitatori se numără şi nume sonore ale sportului, campioni olimpici şi mondiali, miniştri, consuli şi ambasadori care au trecut prin judeţul Satu Mare, cum ar fi episcopul greco-catolic Kocsis Peter Fulop din Ungaria, sportivii Ştefan Birtalan, Cristian Gaţu şi Gabriela Szabo, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Adrian Luca, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, Aurel Chiriac.

  Expoziţii permanente în castel
  Cele două expoziţii permanente, intitulate “Castelul de altădată” şi “Careiul de altădată”, constituie principalele atracţii ale castelului din Carei. Zece încăperi situate la etajul I al castelului au fost dotate cu mobilier de epocă, ce reproduc atmosfera încăperilor în care foştii grofi Karolyi îşi duceau existenţa. Biblioteca, care cuprinde peste 2.000 de volume vechi, este de-a dreptul impresionantă. De asemenea, în alte patru săli situate la parter, în cadrul expoziţiei “Careiul de altădată”, vizitatorii pot admira obiecte şi documente privitoare la istoria locului. Amenajarea celor două expoziţii permanente s-a realizat prin intermediul unui proiect transfrontalier în valoare de 500.000 de euro.

  Conducerea Primăriei Carei intenţionează să readucă în castel exponatele istorice, zoologice şi botanice ale Muzeului Judeţean. De asemenea, va fi deschisă o nouă secţiune legată de istoria mlaştinii Eceda. Aceste expoziţii vor fi amenajate în sălile aflate la etajul II al castelului.

  Zeci de evenimente culturale
  Pentru a creşte atractivitatea turistică, pe lângă expoziţiile cu caracter permanent, în castel au fost organizate şi o serie de expoziţii tematice, cum ar fi: “300 de ani de la colonizarea şvabilor”, ”Istoria Castelului Karolyi în imagini”, respectiv expoziţii temporare de reptile, de matchbox-uri, de vânătoare şi chiar de arme medievale din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Castelul a mai găzduit peste 70 de evenimente speciale, organizate de Muzeul Judeţean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport. Au fost organizate numeroase expoziţii de artă plastică, de pictură, de artă fotografică, simpozioane, seri de audiţii muzicale pentru tineri, seri de teatru, întâlniri literare, concerte simfonice, spectacole de muzică veche, de muzică barocă, recitaluri de jazz, flamenco, de lieduri şi muzică de cameră, reprezentaţii de pian şi vioară. “Evenimentele culturale au atras peste 4.500 de spectatori, în afară de cei care au vizitat expoziţiile castelului. Evenimentele sunt create fie să atragă turişti, fie să ofere careienilor un eveniment cultural, dar şi pentru a oferi o alternativă acelor turişti care se află pentru câteva zile la Carei”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Carei, Bogdan Georgescu.

  Pachete turistice pentru castel
  Administraţia locală din Carei intenţionează să promoveze pachete turistice care includ vizitarea Castelului Karolyi. “Lucrăm deja la pachete turistice, pe care le vom oferi agenţiilor de turism şi pe care le vom prezenta şi la diferitele târguri de turism la care urmează să participăm. O parte din aceste pachete vor fi cele care se vor axa pe evenimente de două sau trei zile, care să ofere turiştilor o posibilitate plăcută de petrecere a timpului liber. Pachetul va conţine un eveniment cultural, relaxare la ştrandul termal, vizitarea castelului şi seri gastronomice. Vrem să exploatăm multiculturalismul şi multiconfesionalismul acestui oraş minunat. Alte pachete le vom oferi staţiunilor termale de pe o rază de 100 km, pentru a oferi turiştilor care le vizitează o opţiune de a cunoaşte şi vizita Castelul Karolyi. Astfel, anul viitor sperăm că vom trece de la turismul de tranzit la unul care să ţină turiştii o zi sau două în Carei, fapt ce va dezvolta o serie de afaceri locale în domeniul alimentaţiei publice şi în cel hotelier”, ne-a declarat directorul Bogdan Georgescu. “Încerc ca acest castel să nu fie doar o simplă clădire care poate fi vizitată, ci şi un edificiu de cultură, care găzduieşte evenimente importante. Dar pe lângă toate acestea doresc ca şi careienii să îl simtă aproape, aşa că le oferim spaţii de repetiţii, locuri de întâlnire şi motive de a-l vizita cât mai des. Castelul din Carei trebuie să fie mereu plin de viaţă”, a adăugat Bogdan Georgescu.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE