More



    Cel mai mare congres din istoria UDMR

    udmr

    Congresul UDMR, la care au participat peste o mie de persoane, printre care premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şeful PDL, Vasile Blaga, şi cel al Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a aprobat modificarea Statutului Uniunii, astfel încât să se permită înfiinţarea, în premieră pentru formaţiune, a organizaţiei de femei, alegerile pentru aceasta urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii septembrie. Premierul Victor Ponta a declarat că îi pare rău că Uniunea nu este acum la guvernare, “aşa cum ar fi trebuit să fie”, el adăugând că deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă.

    UDMR vrea promovarea “năzuinţelor din secuime” la nivel internaţional şi susţine poziţionarea regiunii secuieşti în context european, prin programul “Secuimea Capitală Culturală Europeană”. Potrivit unui document intitulat “Secuime conştientă, puternică” şi adoptat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, obiectivul Uniunii este ca autonomia din secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune. “Obiectivul nostru este ca problemele practice legate de autorităţile locale şi autonomia din secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune. În viitor, vor fi importante campaniile sociale intense organizate pentru sensibilizarea societăţii majoritare faţă de acceptarea conceptului şi conţinutului autonomiei, pentru demolarea preconcepţiilor şi imaginilor false ataşate de secuime. Trebuie să promovăm năzuinţele din secuime la nivel internaţional, iar pentru realizarea obiectivelor noastre avem nevoie de sprijinul unor foruri internaţionale. Este importantă întărirea instituţiilor vitale păstrării identităţii comunităţii noastre: revitalizarea reţelelor de case de cultură, sprijinul bisericilor şi al organizaţiilor neguvernamentale, programele de protecţie a monumentelor şi orice eveniment cultural menit să păstreze identitatea culturală a regiunii, dar să poziţioneze regiunea în context european, de exemplu programul Secuimea Capitală Culturală Europeană”, se arată în documentul citat.
    Reprezentanţii UDMR au menţionat că sunt conştienţi de faptul că obiectivul autonomiei regiunii secuimii nu va oferi rezultate pe termen scurt, motiv pentru care trebuie continuate eforturile pentru a determina secuimea ca o regiune de dezvoltare distinctă, “pentru a introduce limba maghiară ca limbă oficială în această regiune, pentru a asigura utilizarea simbolurilor naţionale în secuime, pentru implementarea principiului reprezentării etnice proporţionale în administraţia publică, cu accent special pe instituţii controlate de către ministere, pe poliţie şi armată”. “Ambiţiile secuimii în direcţia emancipării sociale şi economice au subliniat identitatea specifică a regiunii şi au generat în societatea maghiară din Transilvania solidaritate faţă de regiunea cu condiţii mai nefavorabile şi o responsabilitate accentuată faţă de sarcinile asumate la nivelul întregii comunităţi maghiare din România”, se mai arată în documentul citat.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE