Înşelăciunile prin “metoda accidentul” – un fenomen îngrijorătorHoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii/soţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta membrii familiei aflaţi în necaz. Popular, e numită „metoda accidentul”. Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, cu copii/soţi plecaţi în străinătate şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.
În ultima perioadă, încercările de înşelăciune prin “metoda accidentul” au înregistrat o creştere în judeţul Sălaj, tot mai multe persoane sesizând poliţia despre faptul că au fost sunate şi li s-au relatat diferite scenarii: un aparţinător al familiei (soţ/soţie/copil) a produs un grav accident de circulaţie soldat cu morţi şi răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească diverse sume de bani; sau pentru a nu i se întocmi dosar penal trebui să plătească victimelor pe loc o anumită sumă de bani.

Cel mai recent caz de înşelăciune o vizează pe o femeie din localitatea Var, care a fost sunată în 23 mai a.c., pe telefonul fix, de o persoană care s-a recomandat a fi poliţist şi care i-a relatat faptul că soţul ei a accidentat mortal o persoană şi este reţinut în biroul unui procuror, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească 3000 lei. Apelantul i-a solicitat femeii un număr de telefon mobil, pe care a sunat-o şi a ţinut-o la telefon aproximativ 2 ore (pentru a nu putea lua legătura cu soţul ei), timp în care a îndrumat-o spre o bancă din Jibou, de unde a trimis, prin Western Union, 3000 lei unui bărbat pe nume Stanciu Costin Ionuţ.

Ca urmare a acestor fapte, IJP Sălaj face o serie de recomandări: “Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Primul sfat al poliţiştilor, pentru a evita o astfel de înşelăciune, este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts