More



    Jin Ling recucereşte piaţa neagră din Sătmar

    - Advertisement -

    jinling-tigari-contrabanda

    Cu toate că autorităţile încep să acţioneze tot mai ferm împotriva contrabandei cu ţigări, dar şi cu alte produse accizabile, efectele sunt minime. În pofida acţiunilor şi confiscărilor, pieţele din judeţul Satu Mare sunt pline de ţigări de contrabandă aduse din Ucraina. Mărcile Jin Ling şi Viceroy îşi dispută supremaţia pe piaţă. În ultima perioadă, marca Jin Ling a reuşit să recâştige terenul pierdut la sfârşitul anului trecut, devenind din nou cea mai bine vândută marcă de ţigări de pe piaţa neagră. Capturile realizate de autorităţi atât în Vama Halmeu cât şi pe fâşia verde confirmă faptul că ţigările Jin Ling, care au pe ambalaj o capră de munte, au devenit din nou foarte populare în rândul contrabandiştilor.

     

    Piaţa Someş, barometrul contrabandei
    Barometrul contrabandei cu ţigări ucrainene în judeţul nostru îl constituie Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. În acest loc, indiferent de acţiunile organelor statului împotriva contrabandiştilor, de operaţiunile de securizare a frontierei verzi şi de controalele mult mai severe din Vama Halmeu, de raziile organizate împotriva vânzătorilor en-gros şi en-detail, ţigările de contrabandă se găsesc tot timpul şi la tot pasul. Sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu aprovizionarea.
    Fenomenul a degenerat până acolo încât sătmărenii nu mai pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Colac peste pupăză, în zonă au apărut şi escroci care încearcă să le plaseze clienţilor ambalaje de ţigări în care se află cartoane sau rumeguş. Câţiva dintre ei au vândut la un moment dat inclusiv ţigări în care tutunul era înlocuit cu oregano.

    Jin Ling vs. Viceroy
    În prezent, Jin Ling este cea mai bine vândută marcă de ţigări de contrabandă. O vreme, supremaţia pe piaţă a fost deţinută de ţigările Viceroy. La început, acestea erau aduse din magazinele ucrainene sau din shopurile situate pe teritoriul Ucrainei. Amatorii de Viceroy au putut constata o scădere continuă a calităţii acestora. Potrivit unor surse din rândul contrabandiştilor, scăderea calităţii s-a datorat falsificării pe scară largă a mărcii. Numeroşi contrabandişti din Ucraina şi-au înfiinţat minifabrici de ţigări la domiciliu. Aceste fabrici, situate în şuri sau garaje, aveau în dotare adevărate linii de producţie. Pentru a-şi creşte profiturile, contrabandiştii ucraineni au început să amestece tutunul folosit, şi acesta de cea mai slabă categorie, din care în UE e interzisă fabricarea ţigărilor, cu diverse alte resturi vegetale, cum ar fi tot felul de frunze, de exemplu de nuc, sau alte frunze de buruieni. Sătui de ţigările Viceroy tot mai înecăcioase, sătmărenii au început să se orienteze spre alte mărci. Întrucât nu existau prea multe variante, clienţii au fost obligaţi să opteze pentru Jin Ling.

    Capturi tot mai dese de ţigări Jin Ling
    Capturile realizate în ultima perioadă confirmă reorientarea contrabandiştilor spre marca de ţigări Jin Ling. În urmă cu o săptămână, într-o autoutilitară marca Peugeot Boxer, condusă de un bărbat din comuna Lazuri, oprită de poliţiştii de frontieră pe o stradă din municipiul Satu Mare, au fost depistate 8.745 pachete de ţigări marca Jin Ling, de provenienţă ucraineană, în valoare de 39.544 lei. La sfârşitul lunii aprilie, în Vama Halmeu, într-un alt autoturism Peugeot, condus de un cetăţean maghiar, vameşii şi poliţiştii de frontieră au depistat 2.480 pachete de ţigări marca Jin Ling adus din Ucraina, în valoare de 10.912 lei. Cu o săptămână înainte, într-un Opel Omega, înmatriculat în Ucraina, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din Halmeu au descoperit în bordul şi rezervorul autoturismului 380 pachete de ţigări Jin Ling, în valoare de 1.710 lei, provenite din magazine duty free din Ucraina. În aceeaşi zi, în Vama Halmeu, într-un autoturism Volkswagen Passat condus de o sătmăreancă au fost descoperite 150 pachete de ţigări marca Jin Ling, în valoare de 675 lei. Marfa era ascunsă în bara din spate a autoturismului.

    Jin Ling şi pe frontiera verde
    În 9 octombrie 2012, o patrulă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Tarna Mare, pe timpul unei misiuni de supraveghere şi control a frontierei de stat, a observat un grup de persoane care se deplasa, prin pădure, pe direcţia localităţii Tămăşeni, dinspre frontieră spre interiorul ţării, transportând mai multe colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea prin voce a celor în cauză, moment în care aceştia au abandonat coletele şi profitând de terenul împădurit şi accidentat, au fugit în direcţii diferite. Poliţiştii de frontiera au reţinut doi tineri sătmăreni pe care i-au condus la sediul SPF Tarna Mare pentru cercetări. Totodată, în zona în care au fost reţinute persoanele, poliţiştii de frontieră au descoperit 10 colete care conţineau 5.000 pachete de ţigări marca Jin Ling cu timbru specific magazinelor duty free din Ucraina, în valoare de 21.550 lei. Cei doi cetăţeni români s-au ales cu dosare penale pentru complicitate la contrabandă.

    O marcă destinată exclusiv contrabandei

    Ţigările Jin Ling sunt produse în fabrici de pe teritoriul fostului spaţiu sovietic, fiind o marcă destinată exclusiv contrabandei în ţările din Uniunea Europeană. Aceste ţigări nu pot fi procurate în reţeaua de comerţ din Ucraina, ci doar de la grupările de contrabandişti. În urmă cu câţiva ani, OLAF a creat o divizie specială care are ca obiect de activitate lupta împotriva traficului cu această marcă de ţigări. În ultima perioadă, gama de ţigări Jin Ling a fost extinsă. Pe lângă obişnuitele Jin Ling de culoare galbenă şi cu capra de munte pe pachet, ce imită ţigările Camel, au apărut pe piaţă ţigări Jin Ling în pachete de culoare roşie şi albastră. De asemenea, au fost puse în circulaţie şi ţigări Jin Ling varianta slim.

    Szasz Lorand



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts