More

    Pregătiri pentru absorbţia transfrontalieră de fonduri europene

    consul-vizita-satu-mare

    Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, însoţit de consulii dr. Vizi Gabriella şi dr. Szucs Zoltan, a efectuat ieri o vizită oficială în judeţul Satu Mare. Oficialii maghiari s-au întâlnit cu subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor şi primarul Dorel Coica, tema principală a discuţiilor fiind atragerea fondurilor europene de dezvoltare pe zona transfrontalieră, în perioada 2014-2020.

    Partea română şi-a stabilit obiectivele
    În cadrul întâlnirii, conducerea judeţului nostru i-a solicitat consulului general Magdo să transmită conducerilor judeţelor din Ungaria situate la graniţa cu ţara noastră principalele obiective de dezvoltare. “Un lucru foarte important despre care am discutat a fost colaborarea dintre judeţele din Ungaria care sunt la frontieră, pe partea judeţului Satu Mare fiind Szabolcs Szatmar Bereg. Am discutat despre principalele obiective care ar fi acestea. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean a vorbit despre patru obiective principale şi ne-a rugat să transmitem aceste obiective către colegii maghiari, să aibă şi ei obiective similare, ca să le putem lega şi să putem participa împreună pentru bugetul european după 2014“, a declarat consulul general.

    Consulul general Magdo a anunţat că în viitorul apropiat va avea loc o întâlnire a autorităţilor din cele opt judeţe pentru a fi stabilite priorităţile. În această privinţă, autorităţile române sunt puţin mai avansate stabilindu-şi deja palierele prioritare: infrastructură, domeniul social, dezvoltarea urbană şi exploatarea resurselor naturale. “Un obiectiv important ar fi infrastructura, începând cu autostrada din viitor care ar lega Nyiregyhaza şi Satu Mare, care nu este nici în curs de proiectare, dar ar fi importantă şi pentru judeţul Satu Mare şi pentru Szabolcs-Szatmar-Bereg. La fel de importante ar fi şi drumurile transfrontaliere între satele de pe o parte şi cealaltă a graniţei. Noi am dat părţii române o listă cu anumite legături şi urmează ca acum, cele opt judeţe, să ne întâlnim să vedem care sunt drumurile ce urmează să fie construite pentru a fi incluse în programul operativ din 2014“, a spus consulul general.

    Accesare cât mai eficientă de fonduri

    Preşedintele Adrian Ştef a declarat că, în cadrul întâlnirii, s-a discutat despre cum pot fi atrase mai eficient fonduri europene pentru regiunea de frontieră. “Am trecut în revistă modul în care am colaborat în cadrul proiectelor transfrontaliere cu judeţele vecine din Ungaria, nu numai cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, pentru că au fost şi cu celelalte judeţe din Ungaria scrise proiecte pe diferite teme. Am discutat probleme legate de aceste proiecte, ce concluzii trebuie să tragem şi ce învăţăminte pentru a putea să atragem fonduri europene. Am expus deja stadiul în care suntem cu pregătirile, având acea asociere între Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Satu Mare, tocmai ca să facilităm o atragere de fonduri europene mai uşoară”, a declarat Adrian Ştef.

    Lobby pentru drumul expres

    Primarul Dorel Coica a punctat că dacă totul se mişcă bine pot fi atraşi 224 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. “Va urma o întâlnire între conducerile judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş cu cele patru judeţe în oglindă din Ungaria, bineînţeles cu participarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ. Avem nişte paliere pe care putem să colaborăm, aici fiind vorba despre infrastructură, pe partea socială, dezvoltare urbană, energie şi resurse de energie. Dacă ne facem temele, atât noi cât şi colegii din Ungaria putem să accesăm în perioada 2014-2020 în jur de 224 de milioane de euro de la Bruxelles, care ar însemna extraordinar de mult pentru municipiul şi judeţul nostru”, a declarat primarul Coica. “Am discutat şi despre şoseaua rapidă Nyiregyhaza – Satu Mare. Maghiarii au coborât deja cu autostrada până aproape reuşind să ajungă la cinci km şi ne spunea domnul consul că o ramură a acestei autostrăzi va veni înspre Satu Mare şi atunci va trebui să o legăm şi noi de şoseaua de centură care va începe să fie realizată în scurt timp, inclusiv al treilea pod peste Someş. Se fac paşi rapizi ca autostrada să treacă pe la Arad, dar noi, cei din nord, primarul din Oradea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor şi inclusiv primarul Dorel Coica, insistă ca o breşă a unei autostrăzi să treacă mai aproape de noi, ca să putem beneficia de un transport mai rapid către Capitală”, a adăugat primarul Coica.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE