More

    Preşedintele ţării va putea fi demis cu doar 30% prezenţă la vot

    Deputaţii USL au votat scăderea cvorumului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%. Ei au modificat legea referendumului, o promisiune din campania electorală, ţinând cont de eşecul înregistrat anul trecut la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Amintim faptul că, în ciuda unei mari mobilizări a electoratului, USL nu a reuşit să aducă în faţa urnelor decât 46% din numărul total al alegătorilor. De altfel, specialiştii au precizat clar că este aproape imposibil ca la un referendum să se obţină o prezenţă de peste 50%.
    Proiectul de lege, iniţiat de deputaţii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă a fost adoptat cu 221 de voturi “pentru” , 73 “împotrivă” şi 2 abţineri. Camera Deputaţilor este camera decizională, proiectul urmând să ajungă la presedinţie pentru promulgare. Însă, PDL, PPDD şi UDMR au anunţat că vor ataca acest act normatic, la Curtea Constituţională.
    Conform acestui proiect, pentru validarea referendumului este necesară îndeplinirea cumulative a 2 condiţii: prezenţa la vot de 30% din populaţia cu drept de vot şi necesitatea ca 25% din numărul votanţilor să se exprime pentru una dintre opţiunile supuse referendumului.

    Marius Oproiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE