More  PS Iustin Sigheteanu va fi declarat cetăţean de onoare al Careiului

  clcarei

  În cadrul unei şedinţe maraton, care a durat circa patru ore, Consiliul Local Carei a decis să acorde titlul de cetăţean de onoare al municipiului episcopului vicar al Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanu. La şedinţa de ieri şi-a făcut apariţia şi senatorul independent Marian Valer, care s-a dat în stambă în faţa celor circa 40 de ianculeşteni.

  Şedinţă mutată în altă sală

  Primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi viza acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Carei Preasfinţitului Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. În urma votului secret, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi un vot împotrivă. Apoi, în sala mică de şedinţe au vrut să intre circa 40 de ianculeşteni, interesaţi de două probleme ce urmau a fi dezbătute în şedinţă: construirea unei capele în cimitirul din sat şi închirierea prin licitaţie publică a păşunii comunale. Pentru a putea discuta în condiţii civilizate, şedinţa a fost mutată în sala mare a Primăriei. Exact în acel moment a apărut senatorul independent Marian Valer, care a fost imediat înconjurat de consilierii locali liberali. Primul punct, vizând acordarea de sprijin în vederea construirii unei capele în cimitir, a fost votat fără probleme.

  Circ gratuit a la Marian

  La proiectul privind păşunea comunală, senatorul Marian Valer i-a ameninţat pe consilierii locali că intră sub incidenţa legii penale dacă votează respectivul proiect. În timpul discuţiilor, senatorul independent a încercat să bage râca între careieni, acuzând conducerea Primăriei şi Consiliul Local că îi defavorizează pe ianculeşteni pe motiv că ar fi români. Viceprimarul Ludovic Keizer a declarat că nimeni nu are nimic cu ianculeştenii şi i-a cerut secretarului oraşului, Clara Sroth, să-i prezinte parlamentarului adresa Prefecturii vizavi de problema închirierii păşunii, moment în care senatorul independent a izbucnit din nou, acuzând Prefectura de încălcarea legii. Fiecare intervenţia a senatorului a fost urmată de ropote de aplauze din partea celor 40 de ianculeşteni, mai ceva ca la un congres al PCR. Secretarul Clara Sroth a arătat că păşunea din Ianculeşti face parte din domeniul public al municipiului Carei, iar Consiliul Local poate să o închirieze fără nicio problemă. De asemenea, Margareta Todea din Ianculeşti i-a atacat pe consătenii săi, afirmând că aceştia au refuzat să se înscrie în asociaţia crescătorilor de animale pe care a înfiinţat-o de teama cotizaţiilor, adăugând că din cei 40 de reclamanţi cel mult 20 sunt proprietari de animale. În cele din urmă, consilierii au hotărât să amâne luarea unei decizii, urmând să reia dezbaterile într-o şedinţă extraordinară. Senatorul Marian a mai încercat să-şi ţină obişnuita tiradă de acuzaţii, dar nu a mai fost ascultat de nimeni, nici măcar de cei 40 de ianculeşteni aplaudaci, supăraţi că au venit degeaba până în Carei. În loc să le fie rezolvată problema păşunii, bieţii ianculeşteni au fost obligaţi să asiste la circul gratuit provocat de senatorul independent Marian, montat în prealabil de consilierii liberali.

  Bani pentru cultele religioase   

  Consilierii locali au rectificat bugetul local pe anul 2013, au alocat suma de 100.000 lei pentru cultele religioase, au amânat până în 15 iunie termenul de depunere a cererilor de finanţare pentru ONG-urile de asistenţă socială. De asemenea, consilierii locali au aprobat transmiterea stadionului în favoarea FC Victoria 2008 Carei şi au aprobat studiul de fezabilitate privind amenajarea de parcări în cartierele Mihai Viteazul I şi II. În timpul discuţiilor pe probleme de urbanism, consilierii locali au ridicat problema standardizării teraselor ce vor fi amenajate pe strada 1 Decembrie 1918 după ce va fi reabilitată.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE