More



  Săptămâna dosarelor

  - Advertisement -

  În ultimele zile, atenţia publicului a fost captată de cele două procese în care au fost implicate personaje cu nume grele din fotbal. E vorba, desigur, de dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, care l-a trimis pe Gigi Becali în puşcărie, şi de aşa-numitul dosar al transferurilor – în care apar fraţii Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Mihai Stoica, George Copos, Jean Pădureanu şi Gică Popescu -, dosar pe care completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis spre rejudecare.

  Sentinţa în cazul patronului Stelei, care a ajuns să facă închisoare pentru un alt dosar, în care primise pedeapsă cu suspendare, a provocat, după cum era de aşteptat, fel şi fel de reacţii umorale, discuţii şi speculaţii. Mulţi s-au arătat nedumeriţi că după ce trei judecători de la ÎCCJ l-au achitat pe Becali în cazul schimburilor de terenuri, la recurs a venit un alt complet, de data asta de cinci judecători, care a schimbat radical sentinţa. Verdictul condamnării a fost dat de trei magistraţi, ceilalţi doi fiind pentru menţinerea hotărârii de achitare. Aşadar, un calcul simplist arăta că, deşi doar trei din cei opt judecători din cele două complete de la ÎCCJ au fost pentru condamnare, Becali a ajuns totuşi după gratii, de aici şi nelămurirea unora.

  Aşa funcţionează însă sistemul, în consecinţă discuţia pe această temă nu ar însemna nimic altceva decât să se bată apa-n piuă.
  Într-un alt fel atrage însă atenţia dosarul transferurilor, care a fost trimis spre rejudecare. Asta după aproape cinci ani în care s-a tot plimbat prin instanţe, în zeci de înfăţişări. Va fi fiind actul justiţiei delicat şi adesea complicat, dar totuşi, în atâţia ani să nu se poată ajunge la o concluzie? După atâta vreme să fie retrimis la cântărit, constatat, probat, analizat, remaiat? Dacă din 2008 părţile implicate – fie procurori, fie avocaţi – n-au reuşit să strângă probele necesare pentru lămurirea cazului o vor face de acum încolo? Până şi un optimist de carieră s-ar codi să creadă una ca asta. Poate că şi procesul comunismului, dacă l-ar face cineva, ar dura mai puţin decât cel al transferurilor.

  Fără îndoială, e foarte important ca actul justiţiei să se facă extrem de atent, fiindcă e vorba de soarta unor oameni, nu de mersul la praşilă. Însă tărăgănarea nu înseamnă nicidecum minuţiozitate. E doar o părere.

  Tiberiu Sabo



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts