More


  Sprijin guvernamental pentru sănătatea sătmăreană

  - Advertisement -

  consiliul-judetean-satu-mar
  Guvernul României a oferit un ajutor substanţial sistemului sanitar din judeţul Satu Mare, alocând suma de 3,3 milioane lei pentru plata arieratelor. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru achitarea lucrărilor de modernizare a Ambulatoriului de pe strada Gheorghe Lazăr, iar diferenţa pentru plata unor facturi curente ale Spitalului Judeţean. Tot în şedinţa de ieri, consilierii judeţeni au aprobat contractarea unui împrumut de 11 milioane lei în vederea achiziţiei de aparatură de înaltă performanţă pentru secţiile Spitalului Judeţean.

  Credit de 11 milioane lei pentru sistemul sanitar
  Consilierii judeţeni, prezenţi în efectiv complet la şedinţă, au aprobat rectificarea bugetului judeţului Satu Mare pe anul 2013. Potrivit celor declarate de preşedintele Adrian Ştef, prin intermediul unei Hotărâri de Guvern emise la sfârşitul săptămânii trecute, judeţului nostru i-a fost alocată suma de 3,3 milioane lei destinată plăţii arieratelor din sistemul sanitar. O parte din aceşti bani vor fi alocaţi pentru continuarea lucrărilor de modernizare a Ambulatoriului situat pe strada Gheorghe Lazăr, iar diferenţa rămasă va fi utilizată pentru achitarea unor facturi curente ale Spitalului Judeţean, a mai arătat preşedintele Ştef. Tot în şedinţa de ieri, consilierii judeţeni au aprobat contractarea unei finanţări rambursabile interne pe termen mediu pentru realizarea de investiţii de interes judeţean în domeniul sănătăţii, în valoare de 11 milioane lei, cu o maturitate de 7 ani. Banii vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală la mai multe secţii din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv dermatologie, urologie, oftalmologie, chirurgie estetică, gastroenterologie, balneofizioterapie, precum şi alte secţii şi departamente cu echipamente vechi de peste 30 de ani. Printre avantajele achiziţiei de aparatură medicală de înaltă performanţă se numără: facilitarea obţinerii acreditării şi clasificării Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, scăderea timpului necesar pentru diagnosticarea bolilor şi pentru tratamentele aferente, îmbunătăţirea şi ridicarea calităţii serviciilor medicale la standarde europene, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

  Acces modern la Spitalul Judeţean
  Consilierii au mai aprobat achiziţionarea unor servicii de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare a preşedintelui Consiliului Judeţean. Fostul sediu al Gazetei de Nord-Vest, situat pe strada Mihai Viteazul nr.32 din municipiul Satu Mare, a fost dat în administrarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. A fost aprobat cu unanimitate de voturi şi proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice aferente obiectivului de investiţii “Amenajare acces la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, în valoare de 844.000 lei, adică 194.000 euro. Având în vedere faptul că în acest an se depun eforturi în toată ţara pentru umanizarea serviciilor medicale, academicianul Virgil Enătescu a cerut amenajarea unei mici librării la intrarea în spital şi accesul pacienţilor la ziare şi reviste, pentru a nu-i izola de societate. Vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că punctul de acces va fi dotat cu un magazin alimentar şi cu o cofetărie- cafenea cu o capacitate de 30 locuri, după un model preluat din Austria.

  Vorbind despre lucrările de modernizare din sistemul sanitar, vicepreşedintele Mircea Govor a cerut realizarea de economii prin executarea de lucrări în regie proprie, în condiţiile unui buget de austeritate, pentru a elimina astfel suspiciunile celor “care nu se pricep la problemele din sănătate, ci numai la problemele justiţiare” şi care pot deveni pacienţi ai academicianului dr. Virgil Enătescu, făcând aluzie la senatorul Marian Valer.

  Un sediu potrivit pentru Centrul de Creaţie
  Consilierii judeţeni au mai aprobat documentaţia proiectului intitulat “Informatizarea Registrului Agricol, implementarea şi achiziţionarea unui sistem informatic integrat în 15 UAT-uri din judeţul Satu Mare”. Preşedintele Ştef a declarat că reţeaua va putea fi extinsă şi la nivelul altor primării din judeţ, prin alte proiecte care vor fi depuse spre finanţare.

  La capitolul Diverse, preşedintele Ştef a subliniat importanţa mutării Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în fostul sediu al Gazetei de Nord- Vest, pentru a elimina situaţiile în care Consiliul Judeţean trebuie să plătească chirii pentru instituţiile sale subordonate care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate. Vicepreşedintele Mircea Govor s-a arătat revoltat de ameninţările senatorului Marian Valer în privinţa bunurilor pe care le-ar fi avut în clădire. “Primeşte domnul preşedinte al Consiliului Judeţean azi o hârtie care spune că senatorul Valer Marian are acolo tot felul de lucruri înşirate pe un letopiseţ. N-am ştiut, într-adevăr, că domnul senator avea birou parlamentar şi pe Mihai Viteazul nr.32. Am primit acolo o listă cu vreo 20 de lucruri, printre care numai cred că şosete şi pantofi rupţi n-au lipsit şi, bineînţeles, nelipsita băutură răcoritoare din frigider. Spune la un moment dat că ne va face plângere penală pentru furt. Furt de unde? Din clădirea noastră? Din clădirea Consiliului Judeţean cineva spune că are ceva acolo şi că noi am furat. Am discutat cu cei din comisia de recepţie să vadă bunurile care sunt atât de importante şi atât de valoroase, nu cumva să dispară. Să aveţi grijă să nu fie ceva lucruri care să vă facă probabil eczeme la mână. De aia am vrut să zic, căci nu ştii niciodată ce există pe undeva. Şi la noi aici, la Consiliul Judeţean, sunt poate multe lucruri de care nu ştiu că se întâmplă. Uitaţi, se întâmplă. După ce a avut aici, la etajul 8, biroul pe care încă nu ştiu dacă l-a evacuat, trebuia pe data de 1 mai, uite că azi sunt pe Mihai Viteazul lucruri pe care trebuie să le predăm de acolo. E mare grădina Domnului şi mulţi îi sar gardul”, a declarat Mircea Govor.
  Preşedintele Ştef a arătat că fiecare comună va avea stand propriu la Zilele Judeţului, care vor avea loc la sfârşitul lunii viitoare. Scena va fi amplasată în Piaţa 25 Octombrie, iar concomitent vor avea loc Festivalul Pălincii şi Festivalul Mămăligii. Consilierul judeţean Pinter Jozsef le-a mulţumit colegilor săi pentru sprijinul acordat Olimpiei, echipa fanion a judeţului.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img