More  Sprijin pentru turismul sătmărean

  - Advertisement -

  ministrul-grapini-satu-mare

  Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, s-a întâlnit, ieri, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean cu reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Satu Mare, precum şi cu operatorii din turism. Maria Grapini a promis soluţii concrete pentru problemele invocate de operatorii sătmăreni din turism. De asemenea, ministrul a enumerat şi măsurile pe care Ministerul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului le va lua în perioada următoare pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, printre care se numără acordarea unor forme de sprijin financiar pentru IMM-uri, respectiv promovarea unui program de susţinere a brandurilor româneşti. La eveniment au mai participat prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, respectiv preşedintele Partidului Conservator Satu Mare, Cristian Smadu.

  Peste 200 de reprezentanţi ai IMM-urilor, primari şi operatori din turismul sătmărean au fost prezenţi la întâlnirea cu ministrul delegat Maria Grapini pentru a-şi expune problemele şi a solicita sprijin în rezolvarea acestora. Maria Grapini a precizat că se impune introducerea unei abordări etice a relaţiei dintre stat şi mediul privat, astfel încât să se elimine o serie de disfuncţionalităţi. “Ce înseamnă să am un comportament etic: să respect nişte principii, reguli. Nu sunt de acord cu principiul că mediul de afaceri este ca o junglă. Trebuie să avem instituţii care să vegheze respectarea acestor reguli. Nu mă voi abate de la principiile de etică între stat şi privat, în caz contrar întreprinzătorii corecţi vor muri. Statul trebuie să aibă o atitudine proetică, să îi susţină pe întreprinzătorii corecţi”, a declarat ministrul Maria Grapini. Ministrul delagat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a mai declarat este adepta transparenţei, urmând să întocmească “un raport între ce am spus şi ce am făcut”. Pe cale de consecinţă, Maria Grapini a readus în discuţie eterna problemă a Legii răspunderii ministeriale, acuzând neregulile pe care le-a găsit la ministerul pe care îl conduce.

  Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a făcut o radiografie a dezastrului din turism. Maria Grapini consideră că dezastrul din turism nu este provocat de legislaţie, ci de indisciplina în aplicarea legii şi spune că cine a vrut să facă performanţă în acest domeniu a făcut. “Nu vreau să rămânem cu concluzia că în România nu merge turismul că nu e bună legislaţia. Eu vin din mediul privat şi spun aşa: în toate domeniile, inclusiv în turism, sunt oameni care au performat în aceleaşi condiţii legislative. Cine e profesionist şi cine vrea să facă un business de calitate, îl putea face.(…) Supărarea mea a fost când am mers şi am văzut staţiunile din sudul litoralului, că dezastrul nu e din cauza legislaţiei, este din cauza indisciplinei în aplicarea legii, fie că vorbim de administraţii locale, fie că vorbim de operatori privaţi, fie că vorbim de dezinteresul statului în companiile pe care le mai are”, a declarat Maria Grapini, care a mai precizat că se află în fază finală atât Legea turismului cât şi Legea IMM-urilor.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts