More


  Tot mai mulți hoți dau iama în locuințele sătmărenilor

  - Advertisement -

  ipj

  La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare s-a desfăşurat, ieri, o conferinţă de presă având ca temă lansarea campaniei “Nu-ţi scăpa casa din ochi!”, iniţiată de Poliţia Română în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A. Campania se realizează ca urmare a creşterii furturilor din locuinţe. La întâlnirea cu presa locală au participat adjunctul șefului IPJ Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, şeful Serviciului de Ordine Publică, comisarul şef Marius Mureşan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Satu Mare, comisarul Dinu Urâte, inspectorul Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Mircea Bretan din cadrul Groupama Asigurări.

  Furturile din locuinţe au crescut în judeţ

  În România, în primele 4 luni ale anului 2013 au fost sesizate 12.548 de furturi din locuinţe, faţă de cele 11.808 infracţiuni de acest tip sesizate în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere procentuală de 6%. Şi în judeţul Satu Mare se înregistrează aceeaşi tendinţă de creştere a furturilor din locuinţe, în perioada ianuarie-aprilie 2013 fiind sesizate un număr de 213 infracţiuni, care situează judeţul pe locul 12 pe ţară, faţă de cele 200 de fapte sesizate în 2012. Deşi modul de operare cel mai des întâlnit este efracţia, adică spargerile, un număr important de cazuri sunt favorizate de uşile neasigurate, acestea fiind de 61 în anul 2012, respectiv 26 în primele 4 luni ale anului 2013, dar şi geamurile şi balcoanele lăsate deschise, cauză din care s-au înregistrat 31 de furturi prin escaladare în 2012 şi 10 în acest an. Studiile realizate la nivelul Poliţiei Române au arătat că o pondere însemnată a furturilor din locuinţe, de aproximativ 25%, este favorizată de atitudinea neglijentă a proprietarilor.

  Domină furturile din locuințe

  Studiile realizate de IPJ Satu Mare în 2012 arată că furturile din locuinţe reprezintă 21% din totalul furturilor comise în judeţul Satu Mare în ultimii 6 ani, lunile martie şi august fiind cele în care sunt sesizate cele mai multe infracţiuni de acest tip. Potrivit celor declarate de către comisarul Dinu Urâte, în primele patru luni ale acestui an au fost trimişi în judecată 12 hoţi, care au comis un număr de 38 de infracţiuni de furt, cauzând un prejudiciu de peste 100.000 lei, din care s-a reuşit recuperarea a 60%. În altă ordine de idei, comisarul şef Vlad Florentin a spus că cea mai sigură pază a locuinţei este câinele şi nu camerele de supraveghere, întrucât infractorii poartă cagule şi mănuşi.

  Campanie de informare a sătmărenilor privind furturile din locuinţe

  Scopul campaniei este acela de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, publicul ţintă fiind reprezentat de populaţia urbană, în general, şi de proprietarii de apartamente la bloc, în special. Cetăţenii trebuie să conştientizeze că atitudinea prudentă şi discreţia, alături de supravegherea reciprocă a vecinătăţii reprezintă metode eficiente de prevenire a furturilor comise de infractori oportunişti, pentru care ocazia nu trebuie ratată. În judeţul Satu Mare campania se va derula în perioada mai-iulie anul curent, când vor fi organizate în toate oraşele din judeţ o serie de acţiuni informativ-preventive, în care vor fi implicaţi poliţişti de prevenire, ordine publică şi de proximitate. Printre aceste acţiuni se numără: distribuirea unui număr de 5000 de scrisori către cetăţeni, în special la blocurile de locuinţe, organizarea unor acţiuni cu grupuri ţintă, în care vor fi distribuite peste 1000 de broşuri informative, acţiuni în zone aglomerate, precum parcuri, ştranduri, pieţe. Materialele informativ-preventive realizate de cei de la Groupama Asigurări S.A. includ şi afişe de campanie, care vor fi postate la sediile de poliţie precum şi în alte locuri vizibile.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare