După ce a fost președinte interimar al României în vara anului trecut, Crin Antonescu nu vrea să aibă un rol ornamental, în cazul în care va reveni la Cotroceni. Dacă la începutul dezbaterilor privind revizuirea constituției liderul PNL părea dispus să susțină limitarea stribuțiilor președintelui, acum numai este la fel de convins că șeful statului trebuie să îndeplinească un rol simbolic. În acest sens, aspirând la fotoliul de la Cotroceni, el are în vedere câteva prerogative pe care și le dorește.
Potrivit unor surse liberale, Crin Antonescu a decis că din postură de președinte al României nu dorește să fie ocolit în procedura de numire a procurorului – șef al DNA și a șefului Parchetului General. De asemenea, acreditează ideea că durata mandatului prezidențial să rămână de 5 ani și nu să revină la 4 ani, așa cum se vehicula la începutul anului. Liberalii doresc totodată să securizeze fotoliul de președinte și împotriva unei eventuale suspendări, au propus ca dacă referendumul de demitere al președintelui nu va fi validat, atunci Pralmanetul, ca inițiator al mersului, să se dizolve.
Conform unor surse liberale, propunerile PNL au primit deja acordul PSD, Crin Antonescu care conduce și Comisia de revizuire a Constituției argumendându-le colegilor din Alianță că, în cazul în care președintele va avea un rol simbolic, puterea se va concentra în mâna premierului. De altminteri, se pare că PSD nici nu a avut nevoie de argumentul lui Crin Antonescu întrucât social-democrații iau în calcul și varianta în care Victor Ponta ar putea intra în cursa pentru Cotroceni.
|
Este important de semnalat faptul că atât social-democrații, cât și liberalii au căzut de acord în a propune ca șeful statului să fie obligat să numească premierul propus de partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în alegeri.
Noua lege fundamentală ar trebui să consfințească același drept și alianțelor politice câștigătoare, acela de a propune un premier. Iar la consultări să participe doar partidul sau alianța cu cel mai mare scor în alegeri. PSD propune totodată ca șeful Guvernului, nu președintele, să reprezinte România la reuniunile internaționale cu implicații bugetare. În aceeași ordine de idei, PSD optează pentru un Parlament cu 300 de deputați și 100 de senatori, limitarea angajării răspunderii Guvernului la una singură pe sesiune parlamentară și introducerea regiunii ca unitate administrativ-teritorială. PNL dorește demiterea automată a ministrului dacă în Parlament este adoptată o moțiune simplă împotriva sa.
Premierul Victor Ponta susține că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc cel mai târziu la sfârșitul lui octombrie, astfel ca apropierea iernii să nu influențeze negativ prezența electoratului la urne.
Voicu D. Rusu