More


  Biserica din Vetiş, sfinţită de PS Iustin Sigheteanu

  - Advertisement -

  vetis

  PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit ieri pictura interioară şi noul iconostas al bisericii ortodoxe din Vetiş, ocazie cu care a oficiat şi o Liturghie Arhierească. Alături de înalta faţă bisericească, în altarul bisericii au mai slujit şi un sobor format din circa 30 de preoţi şi diaconi, printre care protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotul paroh local, Gheorghe Chirilă Almon. De asemenea, la Liturghie au mai fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, primarul şi viceprimarul comunei Vetiş, Ludovic Iuhasz, respectiv Daniel Codrea, precum şi circa o mie de credincioşi care au umplut până la refuz lăcaşul de cult.

  În prima parte a serviciului religios, PS Iustin Sigheteanu a sfinţit pictura interioară a bisericii precum şi noul iconostas, felicitând totodată consiliul parohial, pe preotul paroh, autorităţile locale, dar şi pe cei care au contribuit la această lucrare.

  A urmat apoi Liturghia Arhierească, la care predica a fost rostită de către episcop. Fiind vorba despre pericopa evanghelică ce descrie vindecarea unui orb din naştere de către Mântuitorul Hristos, PS Iustin Sigheteanu i-a îndrumat pe credincioşi să-şi deschidă atât ochii fizici, cât şi pe cei spirituali, să aducă mulţumiri lui Dumnezeu pentru toate binefacerile făcute şi să-I aducă ofrandă de rugăciuni zilnic. Tot în cadrul predicii, episcopul a făcut referire la propunerile pentru noua Constituţie a României şi la faptul că Dumnezeu a lăsat ca lege căsătoria între un bărbat şi o femeie şi nu între două persoane de acelaşi sex, şi i-a îndrumat pe credincioşi să “nu înlocuim legea cu fărădelegea”.

  La finalul Liturghiei, protopopul Ioan Socolan, după ce a evidenţiat lucrările făcute în biserică, a propus acordarea unei distincţii pentru preotul paroh Gheorghe Chirilă Almon. Cum acesta avea deja brâu roşu, PS Iustin Sigheteanu i-a acordat distincţia de iconom stavrofor cu drept de a purta Sfânta Cruce. Preotul Gheorghe Chirilă Almon a mulţumit atât episcopului, cât şi tuturor binefăcătorilor bisericii şi a cerut sprijinul episcopiei pentru realizarea unui centru social.

  Au mai fost înmânate diplome de excelenţă pentru prefectul Eugeniu Avram, pentru autorităţile locale din Vetiş, pentru consiliul parohial, precum şi pentru toţi cei care şi-au adus aportul la realizarea acestor lucrări. De asemenea, şi episcopul a primit din partea Primăriei Vetiş o diplomă de recunoştinţă iar din partea consiliului parohial o icoană cu Maica Sfântă.

  Biserica ortodoxă din Vetiş, a cărei parohie numără peste 1.200 de suflete, a fost construită în anul 1912. În anul 2011 au fost terminate şi sfinţite lucrările exterioare, iar acum cele interioare, astfel că, aşa după cum spunea şi PS Iustin Sigheteanu, lăcaşul de cult a fost reînnoit în totalitate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img