More  Comunităţile de romi din judeţ ar avea nevoie de 10 milioane euro

  - Advertisement -

  intalnire-rromi-expert-guv

   

  Judeţul Satu Mare ar avea nevoie de aproximativ zece milioane de euro, bani cu destinaţie specială, pentru ca romii din comunităţile mari să locuiască în condiţii civilizate. Aceasta este concluzia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Mircea Govor, adresată expertului guvernamental regional din Agenţia Naţională pentru Romi (ANR), Cristian Hetea. Discuţia a fost purtată ieri dimineaţă în prezenţa reprezentanţilor romilor din tot judeţul, în cadrul şedinţei Grupului Mixt de Lucru privind incluziunea romilor.

  Discuţii pentru revizuirea Strategiei Naţionale
  La întâlnirea desfăşurată ieri în sala mică a Palatului Administrativ au fost prezenţi şi directorul de cancelarie a Instituţiei Prefectului, Sorin Martin Vereş, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, consultantul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea, reprezentanţii romilor din tot judeţul, respectiv experţi locali şi delegaţi din partea instituţiilor deconcentrate. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, i-a propus expertului să se facă o inventariere a problemelor majore din marile comunităţi în care trăiesc cetăţenii de etnie romă, să le pună pe foaie şi apoi să fie solicitate fondurile necesare pentru a le rezolva problemele. „Vă propun să facem o inventariere la cele mai mari cartiere din judeţul Satu Mare, mă refer la Stâna, Acâş, Tăşnad, Ardud, Tiream, Sanislău. Sunt şapte-opt astfel de comunităţi. Vă spun, ar trebui mers punctual, şi atunci lucrurile s-ar putea rezolva foarte simplu. Trebuie făcut un inventar real şi început: infrastructură, drumuri, trotuare, apă curentă, canal, curent, grădiniţe şi şcoli, acolo unde nu sunt rezolvate. Dacă acestea ar fi efectiv rezolvate, şi sumele nu sunt mari, ar fi varianta cea mai bună. La nivelul judeţului Satu Mare pentru şapte sau zece comunităţi dacă s-ar aloca pentru infrastructură în mod special un 10 milioane de euro, la nivel de judeţ şi numai pe problema romilor, eu vă garantez că ar fi rezolvată toată problema. Nu ar trebui bieţii oameni să umble în noroi până-n gât. Dacă se vrea să se pună piciorul în prag şi se vrea să fie ajutaţi aceşti oameni aşa se face. Se face un inventar real, vedem care sunt problemele efective, notat şi intervenit. Poveştile le putem întinde până la următoarele alegeri”, a precizat Govor.

  Propunerea vicepreşedintelui CJ, în atenţia ANR
  Semnalele primite în şedinţa de la Satu Mare sunt pozitive, susţine expertul guvernamental regional pentru problemele romilor, Cristian Hetea. “Dorim să culegem cât mai multe informaţii şi propuneri pentru a fi analizate şi propuse în noul text al noii strategii în vederea accesării fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. De la Satu Mare semnalele sunt pozitive, în special m-a bucurat intervenţia domnului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Am şi consemnat propunerea dânsului, aceea prin care s-a făcut o estimare ca la nivelul judeţului să fie alocaţi undeva la 10 milioane de euro pentru proiecte concrete de infrastructură”, a declarat expertul. În cadrul reuniunii au fost prezentate şi oportunităţile de finanţare pentru ONG-uri şi instituţii publice, dezvoltarea comunităţilor interetnice, combaterea inegalităţilor sociale, sărăciei, excluziunea.

  Birouri pentru organizaţiile romilor
  Tot în şedinţa de ieri a Grupului Mixt de Lucru privind incluziunea romilor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a arătat faptul că relaţia dintre instituţia din care face parte şi liderii principalelor organizaţii sau comunităţi de romi din judeţ este una bună, de prietenie. De-a lungul timpului cetăţenii de etnie romă au fost sprijiniţi financiar pentru a organiza diverse acţiuni sau manifestări. În plus, Govor a anunţat că împreună cu primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-au identificat spaţiile publice în care organizaţiile romilor ar putea funcţiona. Judeţul Satu Mare are peste 17.000 de cetăţeni de etnie romă. Cele mai mari comunităţi de romi sunt în comuna Socond, satul Stâna, în oraşele Ardud şi Tăşnad, dar şi în Acâş, Beltiug, Halmeu, Lazuri, în municipiul Carei, respectiv localităţile apropiate.

  Lorena Georgi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts