More  Controale ITM la angajatori pe perioada caniculei

  - Advertisement -

  Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare derulează în această perioadă o serie de controale la angajatorii sătmăreni urmărindu-se dacă aceştia respectă sau nu legislaţia şi obligaţiile ce le revin atunci când vorbim de asigurarea condiţiilor de muncă în perioada de caniculă. În 17 şi 18 iunie au fost două zile consecutive în care indicele de temperatură – umezeală a trecut de pragul critic de 80 în judeţul nostru. Potrivit legii, din cauza condiţiilor meteorologice, angajatorii trebuie să ofere angajaţilor nu doar cei 2 litri de apă, ci să le şi creeze condiţiile necesare pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea fără a le fi pusă în pericol sănătatea.
  Purtătorul de cuvânt al ITM, Ioan Flore, a declarat că cel mai important lucru este totuşi să se pună accentul pe acţiunile de prevenţie, pe efectuarea examenelor medicale periodice şi identificarea lucrătorilor care sunt susceptibili de a suporta mai greu condiţiile de temperatură extremă. “Legea prevede ca în această perioadă angajatorii să reducă perioada de lucru, mai ales dacă este vorba despre activităţi derulate în exterior, să se asigure 2 până la 4 litri de apă pe salariat pe zi, să asigure condiţii de ventilare corectă a unităţilor economice precum şi posibilitatea de acordare a primului ajutor. Încă de miercuri, inspectorii din cadrul ITM se află pe teren pentru a verifica dacă angajatorii îşi respectă obligaţiile iar aceste controale vor continua, o atenţie deosebită fiind acordată companiilor care au angajaţi ce prestează munci în aer liber dar şi atelierelor de confecţii”, a precizat Ioan Flore.
  Angajatorii care nu respectă normele în vigoare riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei, iar dacă vor continua să se abată de la se lege poate ajunge să le fie suspendată activitatea economică.
  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts