Fraudarea examenelor de departajare a agenţilor din cadrul Sectoarelor PF de pe raza judeţului Satu Mare a intrat în vizorul Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Foştii agenţi Alexandru Sav, Călin Lup şi Marius Paşcalău, disponibilizaţi în urma examenelor fraudate, au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că au depus plângeri penale la DNA împotriva membrilor comisiei de examinare. Aceştia au mai cerut anularea examenelor fraudate şi reîncadrarea lor în cadrul Poliţiei de Frontieră.
Agenţii se tem de muşamalizarea cazului
Foştii agenţi Alexandru Sav, Călin Lup şi Marius Paşcalău au declarat că nu pot accepta să fie lăsaţi fără locuri de muncă în urma unui examen fraudat. Întrucât instanţa le-a respins acţiunile civile împotriva disponibilizărilor, pe care le consideră “abuzive”, aceştia s-au adresat în primă instanţă către DGA Satu Mare. Nemulţumiţi că li s-a impus să facă plângeri împotriva unor autori necunoscuţi şi temându-se că scandalul va fi muşamalizat, o parte din cei 82 de agenţi disponibilizaţi au depus plângeri şi la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, îndreptate împotriva preşedintelui şi membrilor comisiei de examinare.
Foştii agenţi Sav şi Lup au prezentat apoi codul din semne de punctuaţie apărut în chestionarul de la SPF Petea. Răspunsul corect la 15 întrebări este indicat de semnul “;”, care este lipit de ultimul caracter la varianta corectă (întrebările nr.1, 4, 5, 9, 12, 14, 17, 18, 19 şi 20), iar acolo unde semnul “;” este distanţat la două dintre variante faţă de sfârşitul cuvintelor sau nu există semne de punctuaţie la finalul primelor două variante, este corectă varianta care se termină cu punct, adică c (întrebările nr.2, 6, 7, 10, 15). Urmărind codul, orice profan poate obţine fără probleme nota 7.50. Fostul agent Paşcalău a prezentat chestionarul folosit la SPF Halmeu. Codul din semne de punctuaţie inclus în acesta permitea obţinerea notei 8.00, a arătat Paşcalău.
Responsabilitate pasată de comisarul şef Giurea
Preşedintele tuturor comisiilor de examinare a fost comisarul şef Tiberiu Giurea, care la vremea respectivă ocupa funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare. În prezent, acesta ocupă funcţia de şef al structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. În cadrul emsiunii Ora Adevărului, difuzată marţea trecută pe postul de televiziune Nord Vest TV, comisarul şef Tiberiu Giurea a avut o intervenţie în direct, declarând că subiectele au fost făcute de către cei doi membri ai comisiilor înfiinţate la nivelul fiecărui sector. Membrii comisiilor luaţi în vizor deja de DGA sunt: comisarul şef Ovidiu Volcovinschi, comisarul şef Pavel Nemeş, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, comisarul Emil Frunză şi subcomisarul Ionel Stroi. Plângerile depuse la DNA îi vizează pe comisarul şef Tiberiu Giurea Gim, în calitate de membru al comisiei de examinare de la Petea şi pe ceilalţi doi membri ai comisiei, comisarul Claudiu Miliador Dobşe şi subcomisarul Ionel Stroi.
Examene cu nereguli în serie
Agenţii Sav, Lup şi Paşcalău au prezentat apoi alte nereguli înregistrate la examenele de departajare. De exemplu, la nivelul SPF Petea lucrările s-au corectat nesigilate, în timp ce la Carei au fost corectate sigilate, după cum prevede legea. La nivelul niciunui sector nu s-a desfăcut al doilea plic cu subiecte, fiind desfăcut doar cel extras pentru examen, alimentându-se astfel supoziţiile că ambele plicuri conţineau acelaşi chestionar. La nivelul SPF Halmeu, o întrebare din chestionar a fost greşită, care ulterior a fost punctată doar la unii dintre agenţi. La proba de interviu, susţinută de agenţii care au luat notă sub 7 la scris, agenţi care au primit nota 2 şi 3 la scris au reuşit să obţină apoi 8 şi 9 la interviu, care nu putea fi contestat. Călin Lup a semnalat faptul că 90% din cei 82 de agenţi disponibilizaţi aveau vechime de peste 10 ani în Poliţia de Frontieră şi făceau parte din structurile operative. Având în vedere codul din semne de punctuaţie şi celelalte nereguli semnalate anterior, agenţii disponibilizaţi la nivelul judeţului Satu Mare cer anularea examenelor de departajare susţinute în iulie 2011 şi reîncadrarea lor în rândul Poliţiei de Frontieră.
Szasz Lorand