More



    Ilie Sârbu: Cred că domnul Valer Marian are duşmani închipuiţi. Când nu există, domnia sa şi-i creează

    ilie-sarbu

    Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, susţine, într-un interviu acordat ziarului nostru, că social-democraţii susţin votul uninominal pur şi un Parlament bicameral format din 300 de deputaţi şi 100 de senatori, potrivit proiectului de lege iniţiat anul trecut de copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. De asemenea, Ilie Sârbu critică comportamentul politic al senatorilor PNL, Sorin Roşca Stănescu şi Ioan Ghişe, care „se trezesc dimineaţă cu gândul de a critica, fără logică”. În acelaşi timp, Sârbu îl atacă dur pe fostul său coleg de partid, Valer Marian, care a fost dat afară pentru atitudinea sa total deplasată făţă de conducerea partidului. „Cred că domnul Valer Marian are duşmani închipuiţi. În momentul în care ei chiar nu există, domnia sa şi-i creează, altfel nu-mi justific conduita impetuoasă pe care a avut-o faţă de colegi, de premier şi, nu în ultimul rând, faţă de mine”, ne-a declarat liderul PSD.

    R: Domnule senator Ilie Sârbu, suntem în plină sesiune legislativă, în primul an al acestui mandat parlamentar. Care sunt priorităţile legislative ale senatorilor PSD?

    I.S.: Senatorii Grupului Parlamentar PSD din Senat îşi concentrează atenţia asupra unor legi fundamentale precum revizuirea Constituţiei, reforma administrativ – teritorială respectiv regionalizarea, legea electorală, precum şi legi care au ca obiect dezvoltarea economiei, asistenţa socială, educaţia, agricultura sau mediul.

    R: Se ştie că aleşii vin cu tot felul de iniţiative legislative. Sunt puţine însă cele care primesc sprijinul guvernamental. Ce proiecte ale senatorilo PSD pot primi acordul Cabinetului Ponta?

    I.S.: Senatorii PSD au iniţiative legislative care susţin realităţile din teritoriu, aceştia fiind în permanent contact cu colegiile pe care le reprezintă. În acelaşi timp, situaţia bugetară şi priorităţile strategice la nivelul economiei şi infrastructurii sunt repere importante în abordarea unor proiecte de lege viabile, cu impact social şi economic de importanţă majoră. Foarte multe proiecte de lege sunt în lucru, unele sunt retrimise la comisii pentru amendamente, astfel încât să se ajungă la o formă clară şi cât mai completă în concordanţă cu legislaţia europeană. Cele care prezintă un interes deosebit se referă la:
    – stimularea investitorilor interni şi externi: legea parcurilor industriale
    – agricultură – îmbunătăţiri funciare, irigaţii, fonduri nerambursabile, pescuit şi dezvoltare rurală
    – scăderea birocraţiei în scopul facilitării atragerii fondurilor europene, precum şi aplicarea unor mecanisme financiare care să sprijine deblocarea acestora
    – scutirea de impozite pe terenurile poluate
    – sprijinirea angajatorilor în acordarea unor facilităţi către angajaţi – acordarea tichetelor de masă
    – măsuri de asistenţă socială – protecţia şi promovarea drepturilor copilului
    – măsuri privind sistemul de pensii publice şi pensiile cadrelor militare
    – măsuri fiscale privind supravegherea financiară – Autoritatea de Supraveghere Fiscală
    – prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului
    – reglementări privind legea educaţiei.

    R: Unii lideri ai USL au anunţat că susţin varianta votului uninominal pur. Care este punctul de vedere al grupului PSD din Senat referitor la acest sistem de vot?

    I.S.: Actualul sistem electoral şi-a dovedit limitele, iar dacă dorim o schimbare a legislaţiei, aceasta trebuie să aibă loc anul acesta, desigur, în concordanţă cu revizuirea Constituţiei şi cu reforma administrativ-teritorială, nu cu câteva luni înainte de alegeri, aşa cum s-a procedat până acum. Pe de altă parte, vreau să cred că suntem consecvenţi. PSD va susţine în cadrul USL legea semnată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, depusă şi votată anul trecut. După cum bine ştiţi, proiectul a fost refuzat de Curtea Constituţională deoarece legislaţia electorală nu poate fi schimbată cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Această lege prevede cel mult 300 de deputaţi şi 100 de senatori aleşi prin vot uninominal pur. Aceasta este poziţia PSD, dar suntem deschişi dialogului. În primul rând vom discuta în cadrul USL şi ne vom armoniza punctul de vedere cu partenerii liberali, apoi vom discuta cu toate celelalte partide parlamentare.

    R: Care consideraţi că ar trebui să fie atribuţiile Senatului în noua Constituţie?

    I.S.: Încă ne aflăm la momentul analizei, există mai multe puncte de vedere şi, în acelaşi timp, o orientare a activităţii Senatului către proiectele legislative ce reglementează probleme de politică externă, securitate şi dezvoltare regională.

    R: Potrivit ministrului Liviu Dragnea, până la sfârşitul anului va fi votată legea regionalizării iar la anul s-ar putea organiza alegeri pentru posturile de guvernator al regiunii. Intenţionaţi să candidaţi pentru o asemenea funcţie pe Regiunea Banat?

    I.S.: Nu, nu intenţionez să candidez pentru un post de guvernator. Deşi am sorginte bănăţeană şi mă gândesc de fiecare dată cu drag şi nostalgie la zona Banatului, consider că poziţiile importante pe care le-am deţinut în trecut în ierarhia statului – de două ori ministru al Agriculturii, preşedinte de Senat, al treilea mandat de senator – dar şi statutul de lider al senatorilor PSD pe care îl am în prezent, m-au ajutat şi mă vor ajuta pe viitor să sprijin zona de vest a ţării cu mai multă forţă şi implicare decât din postura de guvernator. Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu minimizez însemnătatea pe care o va avea acesta, însă locul şi rolul pe care eu, ca politician, le-am câştigat în toţi aceşti ani în capitală reprezintă o şansă în plus de a susţine cu adevărat regiunea.

    R: Care sunt relaţiile în acest moment cu colegii liberali din Senat? Episodul Sorin Roşca Stănescu a fost depăşit?

    I.S.: Sunt bune, nu există probleme în relaţiile cu ceilalţi colegi PNL din Senat, colaborăm eficient şi în mod unitar în ceea ce priveşte partea de legislaţie. Desigur, uneori mai apar vociferanţi care au impresia că, dacă se situează în afara unor reguli stabilite, par mai interesanţi şi demni de luat în seamă, uitând că la crearea acestei atmosfere echilibrate în cadrul USL-ului s-a ajuns nu cu puţin efort care, în mod cert, pentru buna funcţionare a statului trebuie menţinută. Nu mi se pare drept să permitem distrugerea unui proiect de o asemenea anvergură doar pentru că două personaje se trezesc dimineaţa cu gândul de a critica, fără pic de logică, acţiuni ale premierului, ba mai mult, de a-i cere demisia pentru o faptă care – cu siguranţă – va aduce linişte şi stabilitate pe scena politică românească. Nu s-a împlinit nici măcar un an de când apele s-au mai liniştit şi nu mai suntem în atenţia Europei, acest fapt datorându-se coabitării, dar asta nu înseamnă că Băsescu a fost iertat sau că am început să-l iubim, încă rămâne cea mai mare problemă pe care România o poate avea. De asemenea, mi se pare nefirească şi, pe alocuri, chiar suspectă, încercarea domnilor Roşca Stănescu şi Ghişe de a compromite alianţa acum, pe un fond economic şi social vulnerabil, în pragul alegerilor europarlamentare, a celor prezidenţiale şi a aderării la Spaţiul Schengen! Dar nu mă mai uimeşte nimic după atâţia ani petrecuţi în mediul politic, mă întreb totuşi care sunt mizele acţiunilor celor doi senatori sau dacă ele există?! Altfel nu-mi explic vehemenţa cu care ies în spaţiul public, făcând declaraţii şocante, menite a destabiliza ceea ce am construit până acum. Din păcate, surprizele se nasc acolo unde te aştepţi mai puţin, însă nădăjduiesc că disciplina de partid şi o eventuală decizie a liderilor celor două formaţiuni, vor reuşi să calmeze spiritele nonconformiste. Îmi doresc ca astfel de cazuri să rămână singulare, asemenea abateri sunt de neacceptat şi trebuie sancţionate cu fermitate.

    R: Care sunt motivele care au generat conflictul dintre senatorul Valer Marian şi grupul PSD din Senat? A fost cumva o înţelegere între domnul senator Valer Marian cu domnul senator PNL Sorin Roşca Stănescu pentru a face presiuni asupra serviciilor secrete? Există o legătură între cele două momente de dispută politică din cadrul USL?

    I.S.: Îmi pare foarte rău pentru incidentul în care am fost implicaţi cu toţii din cauza senatorului Valer Marian. Deşi a ajuns şi cu sprijinul meu nemijlocit în funcţiile politice şi în cele din Senat, deşi a avut cuvinte de laudă la adresa mea, începând cu noul mandat atitudinea sa a luat o turnură total neaşteptată, s-a schimbat într-un mod pe care nici acum nu îl înţeleg. Este un om politic cu experienţă, ar fi trebuit să ştie că există o disciplină, o direcţie impusă de conducere pe care nu ai voie să o comentezi după bunul plac sau după cum îţi dictează consilierii. Nu cred să fi existat un motiv concret, real care să genereze divergenţe între Valer Marian şi grupul PSD, cred că totul a pornit din cauza naturii sale conflictuale şi a faptului că are senzaţia că trăieşte într-o lume a conspiraţiei, unde toată lumea îi vrea răul şi îl urmăreşte. Cred că are duşmani închipuiţi, în momentul în care ei chiar nu există, domnia sa şi-i creează, altfel nu-mi justific conduita impetuoasă pe care a avut-o faţă de colegi, de premier şi, nu în ultimul rând, faţă de mine. O abordare extrem de agresivă pentru care, cum era şi firesc, a fost taxat. Este de neiertat să arunci injurii în stânga şi dreapta, să aduci acuzaţii grave unor reprezentanţi ai statului român fără să ai dovezi clare care să sprijine ceea ce spui. Dacă induci impresia, în mediul public, că învinuirile tale sunt adevărate, de ce te rezumi doar la formularea unor comunicate de presă şi a unor declaraţii politice pentru care, oricum, nu te trage nimeni la răspundere şi nu faci, în schimb, demersuri oficiale la parchet?! Împotriva colegilor care te-au exclus din organizaţie, a şefilor de servicii care te urmăresc, a procurorilor pe care îi consideri corupţi, a miniştrilor pe care i-ai calomniat până acum, a tuturor celor pe care îi faci vinovaţi de distrugerea ţării… Un aspect care îmi pare paradoxal şi despre care am făcut vorbire mai deunăzi, este acela că toată lumea vrea să ştie ce fac serviciile secrete, înaintează tot felul de supoziţii, dezbat inutil teme specifice pe care nu le cunosc şi despre care îşi dau cu părerea aşa cum fac bătrânii satului, duminica, pe banca din faţa casei sau la birt. Păi dacă este serviciu secret, cum vrem să ştim şi noi tot?! Valer Marian se luptă cu propriile himere, noi, ceilalţi, ne luptăm cu realitatea, cu siguranţă grupul pe care îl conduc nu îi va simţi lipsa în niciun fel.

    R: Domnul senator Valer Marian mai dispune, în acest moment, de birou, secretară, maşină? Mai este membru în vreo comisie permanentă sau mai este afiliat vreunui grup parlamentar de prietenie cu alte ţări?

    I.S.: Domnul senator Marian Valer nu mai face parte din PSD şi, implicit, din Grupul Parlamentar PSD din Senatul României. Ştiu doar că figurează ca senator independent, în ceea ce priveşte celelalte informaţii, personal nu le cunosc şi nu fac parte din preocupările mele.
    Vă mulţumesc!

    Interviul poate fi citit şi pe www.ancheteonline.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE