More  Moment emoţionant la Consiliul Judeţean: PS Iustin Sigheteanu a sfinţit vitraliul cu Sfântul Ioan Botezătorul

  - Advertisement -

  vitraliu1

  Moment deosebit ieri la Consiliul Judeţean prilejuit de sfinţirea vitraliului amenajat aici cu Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul judeţului Satu Mare, de către PS Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului. La eveniment, au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, dar şi episcopul romano-catolic de Satu Mare, PS Eugen Schonberger, protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, cel greco-catolic, Dumitru Roman, precum şi protopopul reformat de Carei, Nagy Sandor.

  Înainte de slujba de sfinţire, înaltele feţe bisericeşti s-au întâlnit în biroul prefectului Eugeniu Avram unde au stat de vorbă abordând mai multe subiecte. Apoi PS Iustin Sigheteanu a oficiat slujba şi a sfinţit vitraliul după care a declarat că odată cu sfinţirea acestui vitraliu, se revine, în premieră în România, la o veche tradiţie creştinească, şi anume ca fiecare instituţie să aibă un patron spiritual. “Apreciem această iniţiativă a conducerii Consiliului Judeţean, cu atât mai mult cu cât Sfântul Ioan Botezătorul este un sfânt al tuturor bisericilor. Ne dorim ca acest sfânt să aducă multă pace atât interconfesională cât şi interetnică în judeţul Satu Mare”, a mai spus PS Iustin Sigheteanu. Apoi, la propunerea PS Eugen Schonberger a fost rostită rugăciunea “Tatăl Nostru” în limbile română, maghiară şi germană, după care cei doi episcopi s-au îmbrăţişat. Protopopii greco-catolic şi reformat au transmis mesajele episcopilor lor.

  Preşedintele Adrian Ştef a spus, în cuvântul său, că sfinţirea vitraliului de la Consiliul Judeţean a fost un moment emoţionant şi a mulţumit exarhului mănăstirilor din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Timotei Bel, şi protopopului de Satu Mare, Ioan Socolan pentru ajutorul acordat. “Începând de azi, cu binecuvântarea PS Iustin Sigheteanu, judeţul Satu Mare îl are ca protector pe Sfântul Ioan Botezătorul. În acest fel, judeţul nostru va fi ferit de rele, va avea linişte şi înţelegere între etnii şi va fi binecuvântat de Dumnezeu. Sătmărenii au demonstrat de-a lungul timpului că ştiu să zidească, nu să dărâme”, a mai spus Adrian Ştef.

  De asemenea, prefectul Eugeniu Avram a spus că este un moment istoric când reprezentanţii cultelor creştine din judeţ şi-au dat mâna şi au sfinţit acest vitraliu. “Acesta este şi un mesaj pentru populaţia judeţului: prea multe ne unesc şi prea puţine ne despart, şi fac apel la unitate. Am convingerea că, având ca protector pe Sfântul Ioan Botezătorul, viaţa locuitorilor judeţului nostru va fi mult mai uşoară”, a mai spus prefectul. Intervenind, PS Iustin Sigheteanu a precizat că Sfântul Ioan Botezătorul a făcut deja o primă minune în sensul că nu a lăsat ploaia să cadă decât sporadic, deşi erau anunţate precipitaţii pe toata durata desfăşurării Zilelor Judeţului Satu Mare. La final, toţi cei prezenţi au ciocnit câte o cupă de şampanie.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts