Numărul candidaţilor pentru Bac, în cădere liberăbac

De la an la an, în judeţul Satu Mare scade numărul candidaţilor înscrişi pentru prima sesiune a examenelor de bacalaureat. Astfel, numărul candidaţilor înscrişi în acest an a scăzut cu 15% faţă de a celor înscrişi pentru aceeaşi sesiune a anului 2012.

Pentru prima sesiune a examenelor de bacalaureat din acest an, a căror probe scrise se vor desfăşura în perioada 1-5 iulie, în judeţul Satu Mare s-au înscris 2.862 de candidaţi. Dacă se face o comparaţie cu numărul celor înscrişi pentru aceeaşi sesiune de anul trecut, când au fost înregistraţi 3.360 de candidaţi, se poate lesne constata că numărul acestora a scăzut cu circa 500, adică cu 15 procente. Scăderea numărului de candidaţi poate fi pusă pe seama sporului demografic negativ înregistrat în judeţul nostru.

Din cei 2.862 de candidaţi înscrişi în acest an, doar 2.396 sunt absolvenţi din seria 2013, în timp ce 466 sunt absolvenţi ai seriilor anterioare.
Prima sesiune a examenelor de bacalaureat va începe în 10-12 iunie cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, urmată, în perioada 12 – 14 iunie, de Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, 17 – 21 iunie – Evaluarea competenţelor digitale – proba D, iar în 25 – 28 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

Probele scrise vor debuta în data de 1 iulie cu Limba şi literatura română – proba E)a), urmată, în 2 iulie, cu Limba şi literatura maternă – proba E)b), 3 iulie – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) şi în 5 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d). Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 8 iulie, zi în care, între orele 12.00 şi 16.00, vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii. Acestea vor fi rezolvate în perioada 9-11 iulie, urmând ca în data de 12 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune a bacalaureatului ce se va desfăşura în perioada august-septembrie va avea loc în perioada 15 – 19 iulie.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts