More

  Reabilitarea clădirii monument istoric ”Transilvania” din Zalău se va încheia în luna octombrie

  reabilitare-transilvania-zalau

  Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, și autorităţile locale şi-au propus să transforme acest monument istoric într-un punct turistic important pentru comunitate, în primul rând datorită picturii murale stil „art nouveau” din fosta sală de teatru a oraşului de la începutul secolului al XIX-lea, unică în ţară ca dimensiune. Pictura şi întreaga clădire vor fi promovate de către municipalitate printr-o pagină web, printr-o campanie de distribuire de pliante prin poştă, dar şi prin organizarea unui eveniment de promovare în momentul inaugurării clădirii.

  Demarat în octombrie 2011, proiectul ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” se va încheia în luna octombrie a acestui an şi prevede reabilitarea în întregime a corpului C al clădirii şi reabilitarea fostei săli de teatru din corpul B. În plus, sunt executate lucrări ce vizează întregul imobil, respectiv realizarea de instalaţii de încălzire, aer condiţionat sau de alarmare în caz de incendiu, iluminat arhitectural, construirea unei toalete publice, lucrări de amenajări spaţii verzi, sistematizare verticală. După finalizarea investiţiilor, în clădire va funcţiona Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu”, un centru de informare turistică, dar şi viitorul serviciu de circulaţie şi ordine publică. ”În momentul în care această sală, cu tot ce înseamnă ansamblul ei, se va finaliza, va fi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Ne vom gândi pe viitor să creăm evenimente de nivel regional, naţional sau chiar internaţional” a declarat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău. Pictorul restaurator, în a cărui sarcină se găseşte pictura murală este Nicolae Gheorghe. El are o experienţă îndelungată în restaurarea monumentelor, astfel că aproximativ 80 de monumente din toată ţara îi poartă semnătura; de altfel, studiul care a stat la baza proiectului de restaurare îi aparţine. ”Pictura murală de pe tavanul fostei săli de teatru este, după părerea mea, unicat în România. Realizată de un pictor din Bratislava (sau Pojon, vechea denumire a oraşului în perioada Imperiului Habsburgic), în stil art nouveau, pe la 1900, restaurată în 1930, pictura impresionează prin mărimea sa, de peste 250 mp. Tocmai dimensiunea ei o face deosebită de alte picturi realizate în acelaşi stil, în România”, declară Nicolae Gheorghe, şeful echipei de restauratori.

  Pictura este în egală măsură decorativă şi figurativă. ”Ghirlandele de flori au fost realizate utilizând ca modele flori naturale culese zilnic de copii”, precizează Lako Eva, fost-muzeograf al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. O echipă formată din 5 restauratori a lucrat pentru a reda acestei picturi strălucirea de odinioară. Lucrările constau în intervenţii pentru conservarea picturii, respectiv protejarea stratului de culoare original, exfoliat în timp, şi intervenţii pentru restaurarea picturii, acolo unde a fost afectată iremediabil. În plus, au fost realizate intervenţii pentru consolidarea stratului suport al stratului de culoare, format din scândură, trestie sau stuf şi un strat de mortar. Toate intervenţiile au fost realizate astfel încît să respecte structura şi forma originală.  Corpul C al clădirii va beneficia de înlocuirea completă a tuturor instalaţiilor. Clădirea, în întregul ei, va fi dotată cu sistem de alarmare în caz de incendiu şi sistem de aer condiţionat, iar sala de spectacole va fi dotată şi cu sistem anti-efracţie. Va fi realizat iluminatul arhitectural pentru întreaga clădire, vor fi amenajate curţile interioare, accesele pietonale şi spaţiile verzi, locuri de parcare şi vor fi înlocuite băncile din parcul situat în faţa clădirii. Toate lucrările au ca scop final reintroducerea clădirii în circuitul turistic, promovarea sa urmând să se facă şi printr-o pagină de internet dedicată Clădirii Transilvania, două campanii direct mailing, organizarea unui eveniment de promovare în momentul inaugurării clădirii. Reabilitarea Clădirii Transilvania este unul dintre cele 4 proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional și anume Proiectul ”Siguranţă publică în municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere video amplasate în spaţii publice” finalizat, ”Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău, judeţul Sălaj” în derulare şi ”Sistem de management al traficului în municipiul Zalău”,  finalizat.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE