More


  Sărbătoarea spirituală a judeţului

  - Advertisement -

  spirit1

  După mai multe zile de sărbătoare laică, ieri, la Mănăstirea Scărişoara Nouă a avut loc şi sărbătoarea spirituală a judeţului Satu Mare. Cu ocazia Liturghiei Arhiereşti oficiată la altarul de vară al mănăstirii, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, l-a proclamat pe Sfântul Ioan Botezătorul drept protectorul judeţului Satu Mare. La acest eveniment au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, primarul comunei Pişcolt, Cosmin Vasile Varga, precum şi circa o mie de credincioşi din judeţul Satu Mare şi judeţele învecinate. Totodată, alături de PS Iustin Sigheteanu, în altar a mai slujit şi un sobor format din peste 30 de preoţi şi diaconi, printre care pot fi amintiţi profesorul de Noul Testament de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, Stelian Tofană, sau cei trei protopopi ortodocşi din judeţ, Ioan Socolan (Satu Mare), Marian Crainic (Carei) şi Mihai Feher (Negreşti Oaş).

  Primire călduroasă
  PS Iustin Sigheteanu a fost întâmpinat, la sosirea sa la Mănăstirea Scărişoara, de prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, şi stareţul Mănăstirii Scărişoara, Timotei Bel, precum şi circa 20 de preoţi. După cuvintele de bun venit adresate de autorităţi şi gazde, PS Iustin Sigheteanu a fost întâmpinat, la intrarea în biserica mănăstirii, de tulnicărese. S-a intrat apoi în biserică, de unde, după o scurtă slujbă, episcopul şi preoţii s-au deplasat la altarul de vară unde a fost oficiată Liturghia Arhierească.
  Predica de la liturghie a fost rostită de preotul-profesor Stelian Tofană, care a afirmat că după ce anul trecut în predică vorbise despre Sfântul Ioan Botezătorul-justiţiarul, anul acesta va vorbi despre Sfântul Ioan Botezătorul-mărturisitorul. I-a îndemnat, astfel, pe toţi credincioşii să-l urmeze pe Botezătorul Ioan şi să-l mărturisească pe Iisus Hristos. “Trebuie să fim nişte mărturisitori ai lui Iisus. Acesta este mesajul sărbătorii de azi”, a mai spus preotul-profesor Stelian Tofană.

  Sfinţirea icoanei lui Ioan Botezătorul
  La finalul Liturghiei, PS Iustin Sigheteanu a sfinţit icoana Sfîntului Ioan Botezătorul, icoană ce a fost dată în dar de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului judeţului nostru. După ce a explicat dorinţa conducerii Consiliului Judeţean care a dorit un protector sfânt pentru judeţ, PS Iustin Sigheteanu l-a proclamat pe Sfântul Ioan Botezătorul protectorul judeţului Satu Mare. “Azi se împlineşte dorinţa preşedintelui Adrian Ştef şi a vicepreşedintelui Mircea Govor ca judeţul să aibă un protector. Azi proclamăm în mod solemn pe Sfântul Ioan Botezătorul ca protector al judeţului Satu Mare. Sperăm că şi pentru municipiile Satu Mare şi Carei va fi proclamat în scurt timp câte un protector, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru Satu Mare, şi Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pentru Carei. În acest fel, vom crea din nord-vestul ţării un curent în toată România”, a mai spus PS Iustin Sigheteanu.

  Distincţii înalte pentru conducerea judeţului
  PS Iustin Sigheteanu i-a înmânat apoi stareţului Mănăstirii Scărişoara, Timotei Bel, toiagul de păstor, una dintre cele mai mari distincţii care i se putea acorda. De asemenea, episcopul a mai acordat cea mai înaltă distincţie pentru un cleric al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, “Crucea Voievodală Maramureşeană”, prefectului Eugeniu Avram, preşedintelui Adrian Ştef precum şi vicepreşedintelui Mircea Govor. A mai înmânat diplome de excelenţă primarului Cosmin Vasile Varga, precum şi binefăcătorilor Inocenţiu Mirel Govor, Dumitru Păcurar şi Mircea Blaga.
  Stareţul Timotei a mulţumit episcopului pentru prezenţa sa la Scărişoara, precum şi autorităţilor, preoţilor şi credincioşilor care au participat la această sărbătoare creştină. De asemenea, i-a înmânat episcopului un frumos buchet de flori la împlinirea, în data de 23 iunie, a vârstei de 52 de ani, şi i s-a cântat “La Mulţi Ani!”
  Preşedintele Adrian Ştef a mulţumit episcopului pentru distincţia primită şi i-a dăruit, la rândul său, un stilou “ca să poată semna cât mai multe distincţii”. Şi Mircea Govor a mulţumit pentru înalta distincţie primită, adăugând că doreşte să o împartă cu toţi locuitorii judeţului Satu Mare. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creştină.

  Florin Dura



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img