More  Sătmărenii, mai fericiţi în statistici

  satmareni-pe-strada

  Cu toate că situaţia economico-socială este departe de a fi una fericită, tot mai puţini sătmăreni dezarmează în faţa vicisitudinilor vieţii. Cel puţin acest fapt reiese din evidenţele Institutului Naţional de Medicină Legală (INML). Cu alte cuvinte, cel puţin din statistici reiese că sătmărenii sunt mai fericiţi. Totuşi, cei care cad pradă depresiilor şi nu îşi permit să apeleze la psiholog sunt persoanele fără dare de mână. Nu de alta, dar această categorie de consultaţie nu este decontată din bugetul de sănătate. Pe cale de consecinţă, persoanele cu o condiţie modestă sunt mult mai predispuse spre a-şi încheia conturile cu această lume.

  Statisticile arată bine
  Institutul Naţional de Medicină Legală arată că la nivelul judeţului Satu Mare numărul sinuciderilor a înregistrat o scădere în ultimii doi ani. Astfel, dacă în cursul anului 2011 au fost înregistrate 97 de sinucideri, în cursul anului trecut numărul sinuciderilor a scăzut la 74. Pe de altă parte, au crescut îngrijorător cazurile de suicid în rândul bărbaţilor. Concret, dacă în cursul anului 2011 doi din trei sinucigaşi erau bărbaţi, din evidenţele INML rezultă că în 2012 cinci din şase sinucigaşi au fost bărbaţi. O constantă a rămas în schimb modul prin care victimele au ales să îşi încheie socotelile cu viaţa. Concret, 61 de persoane s-au spânzurat în 2012, în timp ce 85 de persoane au apelat la aceeaşi metodă în cursul anului 2011.

  Psihoterapia, numai pentru cei cu bani
  Sătmărenii care suferă de depresie, una dintre cauzele care duce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor, nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că nu sunt decontate. “În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate. Cu toate că statisticile naţionale indică o creştere alarmantă a cazurilor de depresie, precum şi a altor tulburări psihice grave”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un psiholog sătmărean. Potrivit aceleiaşi surse, această stare de fapt contravine flagrant dispoziţiilor Uniunii Europene, care prevede că statele membre sunt obligate să garanteze tratamentul psihoterapeutic, în condiţii nediscriminatorii.

  Bărbaţii aleg metodele mai violente
  Conform aceleiaşi surse, bărbaţii aleg să-şi pună frânghia de gât, în timp ce femeile iau substanţe toxice sau o supradoză de pastile. “Bărbaţii aleg metode violente. Dacă au în casă un pistol, îl folosesc. Dacă nu, se spânzură sau se aruncă de la înălţime”, precizează acelaşi psiholog. Conform specialiştilor, în categoria persoanelor cu risc ridicat de a comite suicid se află persoanele cu tentative anterioare, alcoolicii, cei ce provin din familii în care un membru s-a sinucis, persoanele divorţate ori văduve, vârstnicii şi cei rămaşi fără un loc de muncă. În funcţie de gravitatea bolii, tratarea depresiei se face prin terapie, prin medicamente sau prin combinaţia celor două. Psihoterapia constă în a ajuta pacientul să înţeleagă ceea ce i se întâmplă şi a-i canaliza gândurile şi preocupările în aşa fel încât să iasă din starea depresivă. Când simptomele sunt mai grave, pacientul primeşte tratament cu antidepresive menite să-i restabilească echilibrul biochimic. Acestea ameliorează simptomele şi reduc starea de tensiune. Medicii spun că o greşeală frecventă pe care o fac pacienţii este renunţarea la tratament la primele semne de revenire din depresie. În cazurile acestea, simptomele reapar rapid. Un tratament eficient poate dura de la câteva săptămâni la mai bine de o jumătate de an, iar în perioada aceasta este indicat ca pacientul să fie susţinut şi supravegheat de cei apropiaţi, pentru a nu renunţa la medicaţie.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE