Prefectul Eugeniu Avram i-a invitat la consultări, în cursul zilei de ieri, pe reprezentanţii instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, respectiv reprezentanţii asociaţiilor profesionale de profil pentru stabilirea viitoarei strategii agricole a judeţului Satu Mare. Concluzia discuţiilor va fi prezentată azi la Cluj Napoca, în cadrul unei conferinţe privind valorificarea potenţialului agroalimentar al României. La întâlnire au participat directorul Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Ioan Cioltean, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, respectiv reprezentanţi ai asociaţiilor agricole din judeţ.
Creşte aciditatea solurilor
Prefectul Eugeniu Avram a declarat că una din cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultorii din judeţul Satu Mare o reprezintă creşterea accelerată şi alarmantă a acidităţii solurilor. “Aş vrea să merg cu nişte propuneri care să se aplice pe tot judeţul nostru. Una dintre cele mai importante propuneri o reprezintă continuarea amendării solurilor din judeţul nostru, pentru că este o măsură strict necesară. Creşte suprafaţa solurilor acide, iar amendarea era subvenţionată de către stat. Acum, din păcate, s-a oprit această măsură. Suntem de părere că subvenţionarea ar trebui reluată. O altă măsură ar fi cultivarea arbuştilor fructiferi pentru viitor, este o soluţie. Bineînţeles, nu trebuie să uităm de cadastrare, deşi aceasta este o măsură la care lucrăm deja. Susţinerea culturilor de căpşuni reprezintă un alt aspect. Să nu uităm de creşterea animalelor, să vedem ce fel de animale”, a precizat prefectul Eugeniu Avram.
Problema acidităţii crescute a solurilor a fost amintită şi de către directorul Direcţiei Agricole (DA) Satu Mare, Ioan Cioltean. “Este o problemă referitoare la cadastrul agricol. O altă problemă vizează ecarisarea teritoriului. Constituirea fondului mutual al fermierilor pentru despăgubiri în caz de calamităţi naturale. Este vorba despre folosirea mai multor amendamente în agricultură, în condiţiile în care peste 60% din terenurile judeţului sunt acide, ori de la 1 ianuarie 2010 amendamentele nu mai sunt gratuite. Din păcate, nici atunci când au fost gratuite fermierii nu au profitat de aceste facilităţi. Deci, este nevoie ca în continuare să-şi procure acele amendamente şi să le aplice”, a concluzionat Ioan Cioltean.
Protejarea pajiştilor, o prioritate
Directorul Direcţiei Agricole a amintit şi de necesitatea protejării pajiştilor, în condiţiile în care aceste suprafeţe joacă un rol foarte important pentru mediul înconjurător. “Vizavi de problemele cu pajiştile, cu Ordonanţa 34, cu amplasarea investiţiilor pe păşuni, a parcurilor fotovoltaice. Acestea sunt interzise, deci numai în cazuri cu totul speciale, cu aprobarea Ministerului Agriculturii se pot realiza, cu condiţia ca fiecare metru pătrat de pajişte folosit în alt scop să fie completat din terenuri neproductive. Deci, nu pot fi diminuate aceste pajişti, deoarece la 1 ianuarie 2007, noi ne-am angajat faţă de Uniunea Europeană cu aceste suprafeţe. Pajiştile nu sunt legate neapărat de un anumit şeptel de animale, rolul acestor pajişti este foarte important în protejarea mediului înconjurător. De asemenea, se ştie că pajiştile sunt o categorie de teren în care se folosesc cele mai puţine chimicale. Un alt lucru foarte important, trebuie să se facă pe aceste pajişti un păşunat raţional”, a conchis Ioan Cioltean.
Ciprian Bâtea