More


  Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen

  =

  Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, că România este pregătită să intre în Schengen, dar el a subliniat că o decizie în acest sens se ia prin consens. Ambasada Republicii Lituania la Bucureşti, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a organizat la Bucureşti o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Nicolae Idu, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

  Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ. “Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut”, a spus acesta. Anterior, ambasadorul fusese întrebat dacă preşedinţia lituaniană este dispusă să trimită un semnal puternic în sensul necesităţii acceptării României în Schengen, aşa cum a solicitat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, el a evitat să dea un răspuns tranşant.

  Diplomatul l-a citat pe preşedintele Lituaniei, care a afirmat că această ţară “susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor”. “Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…”, a mai continuat Vladimir Jarmolenko. “În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mult”, a adăugat acesta.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img