Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a declarat că speră să nu fie în pericol funcţionarea coabitării în urma declaraţiilor din ultimele zile şi tensiunii acumulate între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, adăugând că este mai importantă stabilitatea politică a ţării. “Eu sper să nu fie în pericol această colaborare. Am spus-o mai devreme, mai important decât oricare dintre noi, mai importantă este stabilitatea acestei ţări, care a determinat foarte multe lucruri bune”, a afirmat Dragnea, făcând referire la stabilitatea macroeconomică, la scăderea dobânzilor pentru împrumuturile externe şi la “creşterea timidă, dar constantă” a dorinţei investitorilor de a veni în România.
El a spus, într-o conferinţă de presă, că s-a acumulat o tensiune între cei doi în urma declaraţiilor şi contradeclaraţiilor din ultimele zile, însă probabil nu vor mai fi supăraţi în perioada următoare. “E o tensiune acumulată, au fost nişte declaraţii, nişte contradeclaraţii, s-au supărat, dar până la urmă probabil că în perioada următoare nu o să mai fie supăraţi”, a spus Dragnea. Potrivit acestuia, Traian Băsescu şi Victor Ponta nu trebuie să uite că “în primul rând sunt oameni de stat care au responsabilităţi foarte mari”. Totodată, întrebat despre declaraţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia Guvernul Ponta ar continua o practică a “furtului prin lege”, Dragnea a răspuns că la toate şedinţele de guvern la care a participat el s-au adoptat acte normative în interesul populaţiei. “Nu au fost acte normative cu scopul de a fura cineva ceva, din ceea ce ştiu eu”, a spus vicepremierul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că nu îi place în activitatea Guvernului că se “continuă a se fura prin lege”, ca pe vremea Guvernului Năstase, dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.
Crin Antonescu: În noua Constituţie, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie
Liderul PNL Crin Antonescu a precizat, vineri, că în urma observaţiilor ridicate de Comisia de la Veneţia, din proiectul de Constituţie se va scoate termenul “decizie” din sintagma care definea Parlamentul ca “for de dezbatere şi decizie”. El a spus că formula modificată reia vechea formulă din Constituţie, respectiv “organul reprezentativ suprem al poporului român” şi adăuga sintagma “forul de dezbatere şi decizie al naţiunii”. Antonescu a admis că, în urma observaţiilor reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, se va renunţa la termenul “decizie”, care nu va mai fi inserat în proiectul de Constituţie în legătură cu Parlamentul. “O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul «decizie» ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deşi evident nu asta era intenţia celui care a propus acest amendament, cred că vom renunţa la termenul de «decizie» ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele şi ale Parlamentului, şi ale Guvernului, şi ale preşedintelui”, a spus Antonescu.