More

    Mircea Geoană: A crede că relaţia cu Rusia s-a dezgheţat e o iluzie romantică

    Vizita ministrului român de Externe la Moscova, dar şi cea a şefului administraţiei de la Kremlin la Bucureşti, sunt un prim semnal de dezgheţare a relaţiilor dintre cele două ţări. Asta nu înseamnă, însă, că relaţiile sunt bune, că ruşii ne vor da gaz ieftin sau că ne vor înapoia tezaurul. Sunt concluziile unei ediţii speciale a emisiunii “Jocuri de putere”, la care au participat doi foşti miniştri de Externe ai României.
    Fostul ministru de Externe Mircea Geoană spune despre contactele româno-ruse din ultima perioadă că sunt un semnal “interesant”, dar care nu ar trebui să ne provoace “iluzii romantice”. “Faptul că s-au întâlnit la nivel de şefi de Administraţie Prezidenţială şi de miniştri de Externe e un semnal interesant şi pozitiv. Dar a traduce acel semnal că s-a dezgheţat relaţia cu Federaţia Rusă, că ruşii acum ne dau preţ la gaze mai mic, ne dau tezaurul, e o iluzie romantică pe care eu cred că n-are rost să ne-o facem. Nu înseamnă că, în timp, trebuie să abandonăm acest lucru”, a spus Mircea Geoană, la Realitatea TV.
    Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu este de aceeaşi părere. El mai spune că relaţiile dintre cele două ţări s-ar putea reseta abia după încheierea mandatului preşedintelui Traian Băsescu. “E limpede că sunt tatonări în ideea depăşirii acestui capitol pe care l-au reprezentat ultimii 10 ani, de îngheţare a relaţiei. (…) Sunt foarte încrezător în capacităţile noastre diplomatice, în noul ambadasor la Moscova, Vasile Soare. A făcut o treabă excelentă în Kazahstan. Am toată încrederea că se pregăteşte, după model polonez, o resetare. O vor şi ruşii, şi e şi semnalul cu care Corlăţean s-a dus – ideea că se încheie epoca, mandatul Băsescu”, a spus Adrian Cioroianu.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE