More



    Moldovean peste noapte?

    Ca să demonstreze că şi el le are cu politica externă mai ceva decât Victor Ponta, foarte bine primit în ultima perioadă peste hotare, Traian Băsescu a dat o fugă în Republica Moldova, la fraţii noştri de peste Prut. Dincolo de faptul că declaraţiile sale au iritat Moscova în pragul vizitei la cel mai înalt nivel în Federaţia Rusă a premierului României, Traian Băsescu a avut parte de o invitaţie neaşteptată. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, l-a poftit să-şi continue cariera politică în Republica Moldova după ce-şi va încheia, în 2014, mandatul prezidenţial. Doreşte, oare, Traian Băsescu să dea curs acestei invitaţii formulate “mai în glumă, mai în serios”? Şi despre ce funcţie ar putea fi vorba?
    Deocamdată, Constituţia Republicii Moldova nu-i permite să ocupe cea mai înaltă funcţie şi în statul moldovean pe motiv că nu a locuit acolo în ultimii 10 ani. Totuşi, ar putea deveni jucător şi în politica de peste Prut. În mod concret, ar putea candida la alegerile parlamentare de peste doi ani, ar putea fi deputat, primar sau consilier, cu condiţia să obţină cetăţenia moldovenească.
    Demersurile pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova sunt, în general, complicate şi de durată. Însă mai există şi situaţii speciale. Traian Băsescu poate primi cetăţenie moldovenească prin dreptul exclusiv al preşedintelui Republicii Moldova de a i-o acorda.

    Această procedură durează maximum 30 de zile şi nu exclude dubla cetăţenie.
    Se impune subliniat faptul că nu există un precedent într-o asemenea situaţie. Nu s-a mai întâmplat ca un preşedinte dintr-un stat UE să capete cetăţenia unui stat non-UE şi, în plus, să şi candideze. Şi apoi, ce s-ar întâmpla dacă cetăţenia Republicii Moldova ar fi cerută şi de alţi lideri, ai puterii şi ai opoziţiei de la Bucureşti?
    Nu este exclus ca atunci când i-a propus lui Traian Băsescu să-şi continue activitatea politică în Republica Moldova, primarul Chişinăului să fi avut în vedere modelul unirii Moldovei cu Ţara Românească prin alegerea lui Cuza domn în amândouă ţări. Era, însă, în 1859. Acum un asemenea proiect este irealizabil, din mai multe motive. Pe lângă acestea, la Chişinău curentul unionist este foarte slab din punct de vedere electoral. Cu sau fără Băsescu, unioniştii nu pot strânge mai mult de 10% din voturi. Astfel, cel mai realist plan pentru regăsirea României cu fraţii de peste Prut se poate concretiza în interiorul Uniunii Europene.

    VOICU D. RUSU

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE