Mii de sătmăreni au actele de identitate expirate, dar cu toate acestea nu se înghesuie să intre în legalitate. Şi vorbim aici despre mii de persoane care provin din medii defavorizate. Cu toate că li se eliberează cărţile de identitate contra unei sume simbolice de un leu. Cei mai mulţi preferă să nu existe în evidenţele statului român, fie din comoditate, fie din lipsă de bani. Aşa se face că angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor ajung să se roage de aceste persoane să îşi obţină actele de identitate. Dar numai după ce sunt informaţi că riscă să rămână fără ajutoare sociale ajung să răspundă pozitiv.
Un leu, prea scump?!
În opinia conducerii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, cea mai importantă problemă o reprezintă lipsa mijloacelor financiare. Deşi li se asigură de către Direcţia de Evidenţă a Persoanelor cuantumul sumei pentru taxa de timbru, contravaloarea pozelor, ei trebuind să plătească doar taxa de un leu, ceea ce înseamnă contravaloarea cărţii de identitate provizorie, aceste persoane sunt reticente. O altă problemă majoră pentru persoanele care sunt defavorizate, în special cele din mediul rural sau cele de etnie romă, este lipsa certificatelor de stare civilă şi a documentelor de spaţiu. În primul rând, nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare, fiind deteriorate, motiv pentru care necesită emiterea unor alte certificate de stare civilă. “Să ştiţi că, din păcate, pentru unele persoane chiar şi un leu este prea mult, pentru că, efectiv, nu au de unde să scoată aceşti bani. Noi facem tot ce ne este în putinţă pentru a-i ajuta. Dar mai mult decât atât nu putem face”, a declarat şeful Biroului de Evidenţă a Persoanelor, Crina Maria Mustea.
Zeci de romi au primit identitate
Angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor au ajuns să îi “vâneze” pe cetăţenii cu actele de identitate expirate. Deşi se confruntă cu o lipsă acută de personal, instituţia este nevoită să organizeze tot felul de acţiuni de punere în legalitate în mediile defavorizate, în special în cele locuite de etnicii romi. De exemplu, doar în luna trecută li s-au întocmit acte de identitate unui număr de 40 de persoane de etnie romă din Botiz, Odoreu, Vetiş, Micula şi Doba. Pe linie de stare civilă, au fost eliberate un număr de 31 de certificate de stare civilă cetăţenilor de etnie romă. De altfel, statul român acordă acestei etnii o atenţie deosebită, urmând ca astfel de acţiuni să fie extinse la nivelul întregului judeţ.
Ciprian Bâtea